Hlavní obsah

Opavské manévry s trenéry pokračují i v přípravě

PRAHA

Opavská fotbalová armáda zahájila přípravu na prvoligové boje, mužstvu ale stále chybí vojevůdce. O víkendu totiž ztroskotaly námluvy Slezanů jak s dosavadním koučem Karlem Jarůškem, tak i Petrem Radou. Když se navíc tým sešel, chyběly i avizované posily... Přípravu zahájily i další celky.

Foto: Josef Zajíc

Už to víte? Slůně Rashmi slaví l.narozeniny

Článek

Dění okolo trenérského angažmá se v opavském celku proměnilo v komedii. Nejdříve Jarůšek, muž, jenž dovedl Opavu zpět do elitní společnosti, oznámil konec u týmu. Pak vzal svá slova zpět a rozhodl se přece jen v klubu zůstat. Nakonec definitivně ucukl a uvolnil pole pro Radu.

Dohoda s bývalým koučem Teplic a Plzně byla prý na spadnutí, přesto se nekonala. A trenérské místo zůstalo opět volné. Nyní se zdá, že jej zaplní někdejší dlouholetý hráč Bohemians, Sparty a Dukly Tomáš Matějček. I teď je podle Slezanů k dohodě jen krůček a podepsána prý bude zítra ráno... Dnešní úvodní trénink však vedl kouč rezervy Zdeněk Knopp.

Opavský tým se v úterý přesune ke kondičnímu soustředění do Velkých Losin. Tam se k němu má již připojit avizovaná skupinka fotbalistů z Brazílie, Slovinska a Uruguaye.

Plzeň zkouší Čalouna, Skuhravého a Knappa

Druhý z nováčků - Viktorie Plzeň - dnes poprvé trénoval pod vedením nového kouče Františka Cipra. Na dopoledním seznamovacím mítinku se představily i tři nové posily: obránce Luboš Kozel, záložník Josef Němec a útočník Tomáš Kučera.

Na testy přišli také brankář Michal Čaloun (naposledy Xaverov), obránce Roman Skuhravý (Varnsdorf) a záložník Lubor Knapp (Ostrava). S plzeňským dresem se naopak rozloučili Zdeněk Bečka, Saša Sabljak, Václav Pěchouček a Ondřej Král.

"První týden strávíme v Plzni, budeme trénovat dvoufázově a zaměříme se především na nabírání fyzičky. Je to klasika jako všude jinde," upřesnil Cipro. První přípravný zápas odehrají plzeňští fotbalisté již v sobotu v Nymburce s Příbramí, pak je čekají dvě soustředění v jižních Čechách a Polsku.

Příprava slávistů kratší, ale intenzivní

Po třítýdenní dovolené zahájili dnes fotbalisté Slavie Praha přípravu na nový ročník první ligy, ale i na boje o účast v hlavní fázi Ligy mistrů. Příprava bude podle trenéra Miroslava Beránka krátká, ale o to intenzivnější. "Musí vést k tomu, abychom byli připraveni na úvod, ale i celou podzimní sezónu," řekl.

Na prvním srazu chyběli reprezentanti Gedeon a Vachoušek, kteří se připojí k týmu až za týden na soustředění v Blšanech, ale také dvojice Adauto s Kalivodou, jež byla na společné dovolené v Brazílii a přiletí teprve ve středu.

V kabině však bylo několik nových tváří. Po sezóně přestoupili do Slavie brankář Jindřich Skácel z Olomouce, Martin Latka z Českých Budějovic, Slovák Michal Otočka z Trenčína, Pavel Fořt z Plzně a Martin Lukeš z Ostravy. Na trávník vyběhli i další noví hráči. Na testech jsou ve Slavii dva mladí Slováci, brankář Miloš Malatinec a obránce Slavomír Lukáč, kteří hráli poslední rok australskou ligu. Beránek vyzkouší i Maďara Tibora Tokodyho, dvaadvacetiletého útočníka FC Újpest, o kterého měla zájem Sparta.

Základní kádr zatím nikdo neopustil, ale s největší pravděpodobností odejdou Václavík a Vachoušek. "O přestupu Václavíka stále jednáme, protože chceme, aby chytal. U Vachouška se s Marseille dohadujeme o splátkovém kalendáři a do pátku chceme záležitost definitivně uzavřít," popsal Jinoch. Ze Slavie do Žižkova v minulých dnech odešli talentovaní hráči Mikolanda a Hottek.

Začala i Sparta

Osmnáctka hráčů zahájila dnes přípravu i na Spartě. Trenéru Jiřímu Kotrbovi se hlásili i nové posily Petr Johana, Jiří Němec, Radoslav Kováč a Jiří Rosický. Chyběly však dvě zahraniční akvizice, útočník Igor Gluščevič a obránce Mirko Poledica a také reprezentanti Jaromír Blažek, Karel Poborský, Zdeněk Grygera, Rastislav Michalík a Martin Petráš. Ti se k týmu připojí ve středu.

Již v pátek se sešli k zahajovacímu tréninku Jablonečtí. Trenér Vlastimil Palička přivítal čtyřiadvacet svěřenců, mezi nimiž prakticky nenašel žádnou novou tvář. Přibylo totiž jen několik mladíků z divizní rezervy. Kádr opouští bek Skuhravý, na jaře hostující ve Vansdorfu. Toho zkouší Plzeň.

Reklama

Související články

Jak budou fotbalisté ladit formu?

Fotbalová liga o víkendu uzavřela svou další kapitolu, prvoligové celky však již plánují přípravu na další sezónu. Některé budou nabírat kondici v domácích...

Baník začal přípravu bez trenéra

Se čtrnácti hráči a bez hlavního trenéra začala v pondělí příprava fotbalistů Baníku Ostrava na příští sezónu. Po konečném rozhodnutí kouče Jaroslava Hřebíka...

Výběr článků

Načítám