Hlavní obsah

Nedvěd: Už jsem se zklidnil, žlutou vidím málokdy

Novinky, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fotbalový záložník české reprezentace a Juventusu Turín Pavel Nedvěd vždy patřil k impulsivním hráčům. Často však byly jeho výstupy s rozhodčími na škodu věci. "To už je za mnou, hodně jsem se zklidnil. Nyní se koncentruji hlavně na hru. Vždyť v této končící sezóně jsem dostal žluté napomenutí jen třikrát," prohlásil Nedvěd v rozhovoru pro Právo.

Foto: Radek Vráblík
Článek

Blíží se důležité kvalifikační utkání. Co by podle vás mělo na Nizozemce platit?

Určitě naše hra, jakou jsme se prezentovali například v Paříži proti Francouzům. Zabezpečená obrana a aktivní přístup po celém hřišti. Kdybychom zalezli do obranné ulity, asi by s námi bylo zle. Ale to už neděláme, my nastupujeme do každého zápasu s cílem vyhrát. Trenér Brückner určitě na soupeře něco vymyslí a my se pak budeme snažit co nejlépe to realizovat na trávníku rotterdamského stadiónu.

Po více než dvou letech se vrací vzpomínka na utkání s Nizozemskem ve skupině mistrovství Evropy. Tehdy jsme prohráli v samém závěru penaltou nařízenou rozhodčím Collinou a vy jste se hodně zlobil...

Tenkrát jsme Nizozemce hodně překvapili. Byli pod obrovským tlakem, museli vyhrát, což se jim nakonec tou penaltou podařilo. I s odstupem času si myslím, že jsme ten zápas měli vyhrát. Ale to už je historie. Tentokrát si na nás dají určitě velký pozor. Nehrozí, že by nás podcenili. O to bude naše pozice těžší.

O Nizozemcích se nyní hovoří jako o nejlepším týmu v Evropě. Souhlasíte si tím?

Určitě, podle mne tu není lepší tým. Dokazují to jako reprezentační tým, ale i jako jednotlivci v dresech nejslavnějších klubů světa. V tomto utkání budou favority a my se budeme snažit jim tuto roli znepříjemnit.

Z vaší odpovědi jako by zaznívala trochu obava...

My se jich nebojíme, ale respektujeme jejich sílu. Máme také velmi kvalitní mužstvo a už jsme to dokázali, naposledy ve Francii. Právě oni hrají velmi podobným stylem jako Nizozemci. Sobotní duel v Rotterdamu může skončit jakýmkoliv výsledkem. Myslím tím, že mohou vyhrát oni i my nebo se rozejdeme smírně. neočekávám však gólovou přestřelku.

V čem vidíte jejich největší sílu?

Jednoznačně v ofenzívě. Ať už to jsou kanonýři jako van Nistelrooij, Makaay, Kluivert nebo středopolaři Seedorf či Davids, ale i další mají ohromnou formu. V obraně jsou asi zranitelnější, ale abychom toho mohli využít, musíme se proti nim nejprve sami do útočné fáze dostat. Myslím si, že to bude tvrdé utkání, plné osobní soubojů, ale hlavně o fotbale, protože ten chtějí hrát oba celky.

V Juventusu hrajete s Edgarem Davidsem, jednou z hvězd nizozemské reprezentace, hecovali jste se spolu před utkáním?

To trvá už od losu mistrovství Evropy. Bavili jsme se o vzájemných soubojích velmi často. Oni nás považují za největší soupeře ve skupině. Nějakým debaklem, který bychom měli dostat v Rotterdamu, však nevyhrožoval. Spíš mi sliboval, že mě bude hlídat osobně.

To by se vám líbilo?

Moc ne, protože je to vynikající fotbalista, impulsivní, ale nesmírně tvrdý v osobních soubojích. Nemyslím si ale, že se tahle jeho slova vyplní, v posledních zápasech hrál spíš zprostředka ofenzívního záložníka. Na druhou stranu jsem už na osobní obranu zvyklý. Třeba v posledním ligovém duelu s AC Milán si mě předávali Šimič, který mě dvakrát praštil do hlavy, ale také Gattuso, Maldini či Costacurta. Naučil jsem se s tím na trávníku žít a zbavovat se osobních strážců hlavně pohybem na velkém prostoru. Nějaké nadávky mě nerozhází, a že jsem jich třeba o víkendu v Miláně slyšel dost... S Davidsem a Seedorfem jsem se v Miláně rozloučil s tím, že se brzy uvidíme.

Neočekáváte tedy žádné vzájemné okopávání?

To rozhodně ne. Zápas budou také sledovat zástupci Juventusu, kteří se chtějí podívat na některé mladé české fotbalisty. Nemohu však říct konkrétní jména. Snad jen to, že o útočníky zřejmě nejde. V Itálii dobře vědí, že jsme vyhráli mistrovství Evropy do jedenadvaceti let a máme u nás kvalitní fotbalisty.

Řekl jste, že Davids je impulsivní, ale to vy také...

Vím, kam míříte. Blíží se závěr sezóny a zatím jsem viděl jen třikrát žlutou kartu. Myslím si, že jsem se už hodně zklidnil. Koncentruji se hlavně na hru. Pravdou je, že cítím i únavu. Těšil jsem se, že v téhle pauze kvalitně potrénuji, abych dobil baterie do jejího závěru, který bude moc důležitý. Pořád jsme ve hře o italský titul i prvenství v Lize mistrů.

Jak jste spokojeni s losem čtvrtfinále Ligy mistrů?

Spoluhráči, trenér i vedení klubu si přálo Barcelonu a jsou z ní nadšení. Já tohle nadšení moc nesdílím. Barcelona hraje v Lize mistrů moc dobře. Zejména na Nou Campu to budeme mít moc těžké. Musíme uhrát dobrý výsledek už v domácím utkání.

Vy jste se ozval proti záměru Italského fotbalového svazu omezit počet cizinců mimo země EU. Dokonce jste vystoupil z hráčské asociace. S jakým jste se setkal ohlasem?

Italové tvrdí, že chtějí bránit svoje mladé hráče, aby dostávali víc šancí. Vedení klubů si však může vybírat, koho si vezme. Nemusí brát každého cizince, aby jich tam měli dvacet. Ale ten, kdo na to má, by tu šanci měl dostat. Trenéři s mým názorem souhlasili, stejně tak i představitelé mnoha klubů. Hráči naopak můj postoj kritizovali. Myslím italské, protože cizinci souhlasili. Hodně se o tom psalo i mluvilo v televizi a rádiích. Nejvíc mě kritizovali Gattuso a Albertini. Dokonce bude mít hráčská asociace nějaké sezení, takže očekávám, že celá kauza bude mít ještě nějakou dohru. Uvidíme, jak to dopadne, ale stojím si za svým.

Reklama

Související články

Do kvalifikace na ME jdou všechny opory

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner oznámil nominaci na kvalifikační zápasy s Nizozemím a Rakouskem. V kádru, který bude hrát o postup na ME, nechybí...

Výběr článků

Načítám