Hlavní obsah

Nedvěd marně držel palce, Milán vyhrál na penalty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANCHESTER

Z nejcennější evropské klubové trofeje se radují fotbalisté AC Milán. V penaltovém rozstřelu finále Ligy mistrů pokořili Juventus Turín 3:2, v normálním hracím čase ani v prodloužení gól nepadl. Pavel Nedvěd, který kvůli disciplinárnímu trestu nehrál, se tak musel spokojit s medailí za druhé místo.

Foto: Michaela Spurná - LKO

volná tvorba

Článek

Obavy expertů, že diváci na stadiónu Old Trafford i u televizních obrazovek usnou nudou, se nepotvrdily. Ani jeden z celků totiž nevsadil na vybroušenou defenzívu, a tak byla k vidění řada pohledných kombinací. Zlom přišel až v prodloužení, ve kterém se již více myslelo na zadní vrátka.

Předčasná Ševčenkova radost

V deváté minutě napřáhl v šestnáctce Ševčenko a míč rozvlnil síť za Buffonovými zády. Milánskou radost na trávníku i v hledišti rázně uťal zdvižený praporek asistenta rozhodčího - ofsajd! Přesto byl právě Ševčenko v úvodu utkání největší hrozbou pro defenzívu 'Staré dámy' a Montero s ním měl na levé straně obrany plné nohy práce.

V sedmnácté minutě to byl ale druhý z dvojice milánských útočníků, který byl blízko první trefě. Inzaghi si dokonale naskočil na Seedorfův centr a Buffon musel vytáhnout perlu - bravurní robinzonádou vyškrábl míč mimo tři tyče. Po téměř půlhodině hry se připomenul i 'černobílý' del Piero, když z osmnácti metrů kroutil navštívenku pro Didu.

V 37. minutě opět zatrnulo Lippiho svěřencům. Rui Costa vystřelil po zemi z hranice pokutového území, mířil k tyči, ale lavička a příznivci Juventusu vytlačili míč mimo terč. Poločasové snažení uzavřela del Pierova pohotová rána z ostrého úhlu a následný zámek Juventusu. Před Didou to doslova vřelo, ale nuly na kontech obou týmů zůstaly.

Conte do břevna

Juventus začal druhou půli tak, jak skončil tu první - šancí. Del Piero našel nadýchaným centrem hlavu Conteho a ten orazítkoval břevno! Lippimu se podařilo zaskočit soupeře, Conteho příchod na trávník oživil souhru italského mistra.

Těsně před tím, než uplynula hodina hry, měl odpověď na hlavě Maldini, ale netrefil přesně. Tahle příležitost Milánské, hrající v netradičních bílých dresech, probudila a hra se znovu vyrovnala. V další výtečné šanci byl čtvrthodiny před koncem normální hrací doby Inzaghi, který se odpoutal od obránce, na bližší tyči však hlavou nezakončil podle svých představ. Těsně předtím zkoušel štěstí dalekonosným projektilem znovu Conte, ale ani on nebyl úspěšný.

Gól tedy nepadl, a tak i druhý fotbalový vrchol sezóny nabídl přídavek. Po sevillském souboji Celticu Glasgow a FC Porta si mohli nové pravidlo 'stříbrného' gólu v prodloužení vyzkoušet i oba italské celky.

Milán v deseti

Juventus byl v prodloužení aktivnější, zastřelovali se del Piero i Conte. Přesto byla patrná nervozita a hlavně snaha nechybovat vzadu. V tu chvíli hrál ovšem AC Milán prakticky v deseti - brazilský stoper Roque Junior se zranil, po ošetření se sice vrátil, ale po trávníku jen pokulhával. Oba týmy se ale vzhledem k rychlému úbytku sil smířily s penaltovou loterií, a tak Brazilec prodloužení statečně dohrál. Sázka na penalty už jednou Juventusu vyšla, právě v nich si před sedmi lety vystřílel nejcennější klubovou trofej.

Od úvodního hvizdu uplynulo dvě a půl hodiny a diváci se stále nedočkali gólu. Pokutové kopy to měly napravit... Jako první zkusil štěstí turínský Trezeguet, penaltu však zahrál mizerně a Dida chytil. Serginho s prvním milánským pokusem naložil jinak a uspěl. Odpověď si přichystal Birindelli - napálil doprostřed a srovnal. Seedorfa vzápětí vychytal Buffon, stejně jako Dida o chvíli později Zalayetu. Seriál selhání pokračoval, Kaladze jen trefil Buffona do nohou. Poté si míč postavil Montero a napodobil Kaladzeho. Nesta pak se štěstím ukončil delší čekání na gól. Záchranu Juventusu měl v nohách del Piero a provedl to znamenitě. S přehledem vykřesal jiskřičku naděje, již ale definitivně uhasil pátý střelec Milána - Ševčenko! Český kapitán Nedvěd se vysněného poháru nedočkal...

Naopak milánský velkoklub vybojoval trofej již pošesté, naposledy se ale radovali před devíti lety.

Juventus Turín - AC Milán 0:0, 2:3 na penalty
Penalty proměnili: Birindelli, Del Piero, - Serginho, Nesta, Ševčenko. Penalty neproměnili: Trezeguet, Zalayeta, Montero - Seedorf, Kaladze. Rozhodčí: Merk - Müller, Schärer (všichni Německo). ŽK: Tacchinardi, Del Piero - Costacurta. Diváci: 62.295 (vyprodáno).
Juventus
Buffon - Thuram, Ferrara, Tudor (42. Birindelli), Montero - Camoranesi (46. Conte), Davids (65. Zalayeta), Tacchinardi, Zambrotta - Del Piero, Trezeguet.
Milán
Dida - Costacurta (66. Roque Junior), Nesta, Maldini, Kaladze - Gattuso, Pirlo (71. Serginho), Seedorf - Rui Costa (87. Ambrosini) - Ševčenko, Inzaghi.

Reklama

Související články

Fotbalová mše bez Nedvěda

Stadión v Manchesteru, Old Trafford, se stane ve středu večer útočištěm velké fotbalové mše. Finálové dostaveníčko si na něm daly dva nejúspěšnější celky...

Výběr článků

Načítám