Hlavní obsah

Motocyklový svět si brousí zuby na Rossiho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Především ve znamení souboje Itala Valentina Rossiho se zbytkem startovního pole se i letos ponese mistrovství světa silničních motocyklů, které začne v pátek v japonské Suzuce. Rossi vyhrál loni premiérově vypsanou kategorii MotoGP, která nahradila nejsilnější pětistovky, a hlavním favoritem nejsledovanější kubatury je i v této sezóně.

Článek

"Vyhrát mistrovství je těžké, ale mnohem těžší je udržet se stále na vrcholu," zopakoval čtyřiadvacetiletý Rossi známou pravdu před prvním závodem. "Máme k dispozici lepší motocykl než loni, ale připraveni jsou všichni a máme mnoho soupeřů," varovala italská hvězda před přílišným optimismem.

Mistři superbiků se chtějí prosadit

Třída MotoGP je letos obsazena ještě lépe než v minulé sezóně. Ze světového šampionátu superbiků do ní přestoupil úřadující mistr Colin Edwards i jeho předchůdce na trůnu Troy Bayliss. "Superbiková motorka je trochu línější a nyní se musím i více soustředit. Jsem zde ale proto, abych vyhrál, a když budu druhý, budu zklamaný," nechal se slyšet Edwards.

Stejně sebevědomý je i Australan Bayliss. "V Suzuce chci vyhrát, jiná cesta není," řekl. Na startovním roštu se v této kubatuře představí celkem deset jezdců, kteří mají titul mistra světa a zaútočit na něj letos plánují prakticky všichni.

Podle pětinásobného šampiona Mika Doohana je hlavním favoritem jednoznačně Rossi. "Vyhrál 22 z 32 Velkých cen v uplynulých dvou letech a jasně dokázal, kdo je nejlepší. V zisku třetího titulu v řadě mu může zabránil pouze zranění či nehody," uvedl legendární Australan, který ukončil kariéru po těžkém zranění.

Ve dvěstěpadesátkách největším favoritem Nieto

Zajímavé bitvy se dají čekat i v dalších třídách. V dvěstěpadesátkách je po odchodu Marka Melandriho z Itálie do vyšší třídy uvolněn trůn. Hlavním kandidátem na jeho obsazení by měl být loni druhý Španěl Fonsi Nieto, ale zpět nechtějí zůstat ani bývalý šampion stopětadvacítek Manuel Poggiali z Itálie a Španěl Toni Elias.

V nejslabší třídě do 125 ccm bude obhajovat prvenství Francouz Arnaud Vincent, kterému odešel jeho hlavní loňský soupeř Poggiali. Ve stopách Rossiho, který v mladém věku vyhrál postupně všechny tři kubatury, se chce vydat španělský talent Daniel Pedrosa.

Smrž se činil, Huleš jezdil málo

V mistrovství světa se stejně jako v loňském roce objeví čeští reprezentanti Jaroslav Huleš a Jakub Smrž, kteří budou startovat ve třídě do 250 ccm. Společným cílem jihočeských jezdců je bodovat, ale jejich příprava byla zcela odlišná. Zatímco mladší Smrž vydatně testoval, Huleš se na závodním motocyklu svezl až minulý týden v Brně, kde však jezdil s loňským modelem motocyklu. Novou yamahu dostal až v Japonsku.

KALENDÁŘ MS SILNIČNÍCH MOTOCYKLŮ 2003
6. dubnaVelká cena Japonska, Suzuka
27. dubnaVelká cena Afriky, Welkom
11. květnaVelká cena Španělska, Jerez
25. květnaVelká cena Francie, Le Mans
8. červnaVelká cena Itálie, Mugello
15. červnaVelká cena Katalánska, Catalunya
28. červnaVelká cena Nizozemí, Assen
13. červenceVelká cena Velké Británie, Donington Park
27. červenceVelká cena Německa, Sachsenring
17. srpnaVelká cena České republiky, Brno
7. záříVelká cena Portugalska, Estoril
20. záříVelká cena Brazílie, Rio de Janeiro
5. říjnaVelká cena Pacifiku, Twin Ring Motegi, Japonsko
12. říjnaVelká cena Malajsie, Sepang
19. říjnaVelká cena Austrálie, Phillip Island
2. listopaduVelká cena Valencie, Valencie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám