Hlavní obsah

Londýn bude do pondělí slavit, pak začne tvrdá práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Londýn si dopřeje pár dní oslav, ale už v pondělí začne tvrdě pracovat na přípravách olympijských her v roce 2012. Alespoň tak to vidí šéf přípravného výboru Sebastian Coe. Na tiskové konferenci po středeční volbě v Singapuru se dvojnásobný olympijský vítěz nechal slyšet, že se londýnští organizátoři dokonale poučili z problémů, do nichž se dostali jejich předchůdci.

Článek

"Už v příštích sto dnech musíme splnit několik velmi vážných limitů," prohlásil Coe a dodal, že se chce vyhnout pomalému startu, který přinesl Aténám tolik potíží. "Máme určitou výhodu, protože plánování i financování her je už vyřešeno a dokonce už začaly práce na některých sportovištích," řekl Coe.

V olympijském rozpočtu prý zbývá dotáhnout některé detaily a už příští týden by s ním Coe měl předstoupit před parlament. Zároveň by se měla rozjet národní loterie, která má výrazně přispět do rozpočtu na vlastní uspořádání her. Ten by měl podle posledních informací BBC činit 2,375 miliardy liber.

Coe nemusí stát v čele organizačního výboru

Přípravný výbor se v příštích dnech musí přeměnit v organizační výbor her, který vstoupí do povědomí světové sportovní veřejnosti pod zkratkou LOCOG. Coe přitom naznačil, že on sám nemusí stát za každou cenu v jeho čele. "Ale nějakým způsobem se na tom určitě budu podílet. Je to fantastická příležitost udělat všechno, o čem jsme léta snili," prohlásil někdejší slavný běžec.

Podle agentury AP má Londýn ve srovnání s Aténami v přípravách značný náskok. Podle některých odhadů už je připraveno téměř šedesát procent sportovišť, včetně tenisového areálu ve Wimbledonu. Nově postavený stadion ve Wembley má být otevřen v příštím roce. Další dvě velké sportovní arény - aquapark a velodrom jsou naplánovány na rok 2008. V té době už prý Londýn bude mít také nové železniční spojení, díky němuž se návštěvníci her dostanou za pouhých sedm minut z centra do Olympijského parku.

Vláda může pozemky vyvlastnit

Asi nejtěžší úkol čeká hostitele při výstavbě hlavního stadionu a olympijské vesnice ve čtvrti Stratford ve východním Londýně. Agentura AP připomíná, že z plochy o velikosti 202 hektarů bude třeba přestěhovat 280 firem, které zaměstnávají na pět tisíc lidí. Někteří vlastníci prý odchod rezolutně odmítají, ale londýnský starosta Ken Livingstone je optimistou. "Jen hrstka z nich požaduje naprosto nereálné ceny. Vláda může jejich pozemky vyvlastnit," pohrozil starosta.

Coe nemá obavy, že by pro realizaci olympijských plánů nenašel ochotné ruce a vyjádřil přesvědčení, že nadšení, které provázelo kandidaturu, Londýňanům vydrží. Jiný člen volebního týmu, olympijský vítěz v trojskoku Jonathan Edwards, však varoval před sebeuspokojením. "Energii, která provázela přípravu na volby, si musíme udržet i teď, když už jsme hostiteli," prohlásil Edwards.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní olympijské hry 2012 uspořádá Londýn

Pořadatelem letních olympijských her v roce 2012 bude Londýn. Ve finálovém kole voleb v Singapuru dostala britská metropole od členů Mezinárodního olympijského...

Londýn ovládlo nadšení z olympijských her

Jásot, konfety, klaksony a slzy štěstí přivítaly ve středu na Trafalgarském náměstí v Londýně rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru přidělit...

Výběr článků

Načítám