Hlavní obsah

Letci na lyžích posouvali rekordy

PLANICA

Slovinská Planice se v těchto dnech stala zaslíbeným místem letců na lyžích. Právě tady se o víkendu odehraje finálový závod Světového poháru. Již ve čtvrtek se však měnily rekordní tabulky, a to nejen české, ale i světové.

Foto: Ondřej Kořínek

Amsterdam shop po útoku vandalů.

Článek

Jakub Janda poprvé v životě dolétl za dvousetmetrovou hranici a hned posunul hodnotu českého rekordu. Nový údaj nyní zní 209 metrů, někdejší držitel českého maxima Jan Balcar je tak z výsostné příčky skokanské historie vymazán. Balcar skočil 203 metrů před sedmi lety v Harrachově.

Kvalifikace na planickém mamutím můstku K-185 přinesla zároveň nový světový rekord v podání Fina Mattiho Hautamäkiho. Již v ranním tréninku se dosavadnímu rakouskému rekordmanovi Andreasi Goldbergerovi vyrovnal Polák Adam Malysz výkonem 225 metrů, jenže o dvě hodiny později změnil historické tabulky Hautamäki letem dlouhým 227,5 metru.

Uvěřil, až když hráli píseň

Janda po doskoku nejprve netušil, že dolétl tak daleko. "Nejdříve jsem si to vůbec neuvědomil. Až když začali hrát specifickou píseň Planica, kterou pouští každému, kdo skočí za dvě stě metrů," řekl. "Myslel jsem, že to ale bude maximálně tak 201," odhadl délku svého skoku. Zmýlil se o osm metrů.

V druhém tréninkovém skoku Janda znovu atakoval tuto metu, ale chybělo mu půl metru. V kvalifikaci pak tři. "Dopoledne byly vynikající podmínky, takové tady ještě nepamatuji. Foukal protivítr, až pak na kvalifikaci byl silnější, takže se trochu zdržela," popsal český reprezentant, který ve Slovinsku skáče počtvrté. Jeho nejlepším výsledkem bylo 13. místo z roku 2001; tehdy se konalo jen jedno kolo a Janda skočil 194,5 m.

Doležal kvalifikací neprošel

V Planici dnes létali ještě další tři Češi: Jan Matura a Lukáš Hlava se kvalifikovali do sobotního závodu, Michal Doležal se do padesátky nevešel. V pátek se v Planici uskuteční závod družstev a o víkendu sezona SP vyvrcholí.

Nejblíže ke křišťálovému globu za celkový triumf ve Světovém poháru má Malysz. Dvojnásobný mistr světa z Val di Fiemme si do víkendových závěrečných závodů si přinesl náskok 122 bodů před Němcem Svenem Hannawaldem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám