Hlavní obsah

Kandidáti ZOH 2010: Krása a mír v Pchjongčchangu

PRAHA

V Praze rozhodne výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru o pořadateli zimní olympiády v roce 2010. Definitivní verdikt kongresu MOV padne ve středu. Od pondělí vám představujeme vždy jedno ze tří kandidátských měst. Naši procházku po možných dějištích sportovního svátku zakončíme v korejském Pchjongčchangu.

Článek

V Koreji se již olympiáda konala. V roce 1988 hostil Soul letní hry. Pchjongčchang může výrazně promluvit do pořadí, vždyť disponuje krásnou přírodou, moderními sportovišti a fungující ekonomikou.

Proti se mohou obrátit velké sportovní akce konané v Asii. V roce 1998 hostilo ZOH japonské Nagano, loni se v Koreji hrálo mistrovství světa ve fotbale. Navíc čínský Peking přivítá sportovce celého světa na letních olympijských hrách v roce 2008.

Jenže Korejci namítají: ale vždyť dva roky po letní olympiádě v Aténách se koná zimní svátek v dalším evropském regionu - italském Turínu; v roce 1994 bylo fotbalové mistrovství ve Spojených státech, stejně jako olympiáda 1996. A koneckonců, náhled do hlubší minulosti vypovídá ještě jasněji: 1980 Lake Placid (zimní), 1984 Los Angeles (letní) 1988 Calgary (zimní)...

Čistota a mír pro všechny

Heslem, s nímž Pchjongčchang vstoupil do boje o XXI. ZOH v roce 2010, jsou Hry čistoty a míru pro všechny. Motto obsahuje jednak upozornění na kvality nedotčené přírody, zároveň ale vybízí k přátelství národů, což má v rozdělené Koreji zvláštní význam. Dle pořadatelů by povedené hry mohly vést k oživení vztahů se severním sousedem za 38. rovnoběžkou. I to by mohlo Koreu zvýhodňovat. Navíc zazněly i hlasy hovořící o společném olympijském týmu Jižní Koreje a KLDR.

"Pchjongčchang by mohl v roce 2010 hostit velmi, velmi dobré zimní olympijské hry," uvedl v únoru Gerhard Heiberg, předseda hodnotící komise MOV. Padesátitisícové město v provincii Kangwondo má totiž ze všech tří kandidátů nejsilnější podporu vlády i místní správy. V nedávném průzkumu se pro pořádání OH vyslovilo také kolem 85 procent Korejců, v místě konání řeklo své "ano" dokonce 97 procent obyvatel.

Horské středisko v masivu Pekdudekan, pyšnící se dlouhou historií a devítipatrovou pagodou svatyně Wolčong, je velkou historickou atrakcí. Okolní sjezdovky a moderní sportoviště navštívilo v zimní sezóně 2002/03 údajně přes půl milionu lyžařů. V celé provincii Kangwondo je pět areálů a 90 svahů, z nichž 25 sjezdovek disponuje mezinárodní akreditací FIS.

Milióny pro paralympiádu

Organizační výbor, v jehož čele stojí japanolog Ro Mjong-Kong, připravil rozpočet ve výši 850 milionů dolarů. Další investice, v hodnotě 3,2 miliardy dolarů, přislíbila korejská vláda. Peníze by měly jít hlavně do infrastruktury, ale pozornost je věnována i paralympiádě: uváděná částka 50 milionů eur je oproti salcburskému projektu takřka trojnásobná.

Pchjongčchang slibuje MOV třináct hypermoderních sportovních areálů, včetně pěti hal, s hlavním cílem "vše do jedné hodiny". Do olympijské "centrály" umístili pořadatelé všechny lyžařské disciplíny a biatlon, v nedalekém Kangnunu bude led patřit bruslařům a v Songu se chystají závody saní, bobů i skeletonu. Nejdále to mají hokejisté, kteří by hráli ve sto kilometrů vzdáleném Wonču. Pro ZOH se počítá s výstavbou tří vesnic.

Zato otázka ubytování diváků ještě není úplně vyřešena. Dnešních 28.500 hotelových pokojů by se sice mělo do roku 2010 rozrůst na plných 43.000, avšak ani to by nemuselo stačit. Letiště Jangjang je vzdáleno hodinu jízdy a na papíře jsou plány výstavby železnice spojující letiště, Pchjongčchang a hlavní město Soul, jež je vzdáleno 190 kilometrů.

Velké zkušenosti

S pořádáním velkých sportovních akcí má Jižní Korea bohaté zkušenosti. V roce 1986 připravila X. Asijské hry jako generálku na LOH 1988 a roku 1999 přivítala provincie Kangwondo i jejich zimní variantu. Před šesti lety se v oblasti Muču konala i zimní univerziáda.

Samotný Pchjongčchang se řadí mezi elitní patnáctku, které je umožněno pořádat závody Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Podnik SP se zde jel v letech 1998, 2000 a letos.

:. Pro srovnání
VANCOUVERGretzkého pozvánka
SALCBURKPod Mozartovou taktovkou

Anketa

Dnes se v Praze rozhodne o dějišti ZOH v roce 2010. Pokud byste rozhodovali vy, kterému z kandidátů byste dali přednost?
Pchjongčchang
37,7 %
Salcburk
34 %
Vancouver
28,3 %
Celkem hlasovalo 106 čtenářů.

Reklama

Související články

Kandidáti ZOH 2010: Pohodový Vancouver

V Praze rozhodne výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru o pořadateli zimní olympiády v roce 2010. Definitivní verdikt kongresu MOV padne ve středu....

Kandidáti ZOH 2010: Mozartův Salcburk

V Praze rozhodne výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru o pořadateli zimní olympiády v roce 2010. Definitivní verdikt kongresu MOV padne ve středu....

Výběr článků

Načítám