Hlavní obsah

Jasné vítězství vrátilo Čechy do čela skupiny

Novinky, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Povinné vítězství v utkání, které se v závěru proměnilo v parádní exhibici, vybojovali čeští fotbalisté v kvalifikaci ME na olomouckém trávníku proti outsiderovi z Moldavska. Chvílemi sice chyběla jejich výkonu jiskra, ale góly Šmicra, Kollera, Štajnera a dva Lokvence nakonec soupeře zesměšnily a Čechy znovu posunuly do čela tabulky 3. skupiny.

Článek

"Mám pocit dobře odvedené práce. V úvodu nám po těch zahozených šancích nebylo lehce, ale já předpokládal, že nám stále nemůže vše vycházet. V předchozích utkáních nám tam góly padaly až příliš snadno," usmíval se trenér Karel Brückner a nic neměnil na názoru, že o postup se bude hrát až do samého konce skupiny.

Neuznaný gól

Jako smršť vletěli čeští fotbalisté na soupeře. Hned v úvodu o centimetry minul Šmicer Jankulovského přihrávku a vzápětí Koller usměrňoval do sítě míč od Nedvěda, ale Katinsus ho v poslední chvíli odklonil na roh. Vyprodaný stadión hnal v horkém večeru domácí tým do útoku. Čeští fotbalisté nasadili přímo ďábelské tempo a jeden útok stíhal druhý.

Další centr Jankulovského Koller minul a Poborský ve skluzu mířil do rukou gólmana. Bylo jen otázkou času, kdy obrana soupeře, do níž se zatáhli i oba krajní záložníci, pod drtivým tlakem povolí. Zpočátku přibývaly na českém kontě jen rohové kopy. Po jednom z nich a hlavičce Kollera Hmaruc zachraňoval na brankové čáře. Když vstřelil Poborský v 9. min. gól, sudí ho neuznal pro ofsajd.

Jankulovski neproměnil penaltu

V 16. min. fauloval Priganjuk na hranici šestnáctky Šmicra, ale Nedvěd z trestného kopu trefil jen nohy Kollera. Tempu českého týmu a rychlé nápadité kombinaci viditelně nestačil nejen soupeř, zastavující akce za cenu faulů, ale ani sudí, kteří několikrát chybovali při posouzení ofsajdů, faulů i rohů. Soupeř využíval každé ztráty míče k brejkům, ale žádný nebyl nebezpečný.

Moldavská obrana pracovala perfektně, ale ve 36. min. při centru Nedvěda podržel Priganjuk v šestnáctce Kollera a sudí nařídil pokutový kop. Jenže brankář Hmaruc vystihl směr Jankulovského střely k levé tyči a míč vyrazil. Diváci v tu chvíli začali vyvolávat Baroše. Z kopaček českých fotbalistů se začala vytrácet přesnost a Čech musel poprvé zasahovat před Rogačovem.

Šmicrova dorážka

Vysvobození přišlo v závěru poločasu. Po Poborského centru vyškrábl brankář hlavičku Šmicra na tyč, ale odražený míč liverpoolský záložník zblízka dorazil do sítě. Vzápětí sudí nepotrestal ruku v pokutovém území  hostí. Domácí ožili, ale do půle už nic nestihli.

Po změně stran jako by Čechům ztěžkly nohy. Soupeř jim sice nestačil technicky, ale důrazem a rychlostí ano. Když pak Poborský neproměnil svoje sólo, vyznamenal se na druhé straně Čech při střele Kovalčuka. Čeští hráči se obtížně dostávali k šestnáctce hostí, takže diváky roztleskal až pokus Rosického z dálky, který ale minul branku. S technickou střelou dortmundského záložníka z trestného kopu si poradil Hmaruc.

Kollerova pojistka, kanodáda na závěr

Výkon českého týmu postrádal chvílemi jiskru, fotbalisté dřeli, ale přihrávkám chyběla přesnost a akcím centimetry k dotažení. Některým hráčům viditelně docházely síly. Hosté převážně bránili, ale stadión si oddechl, když hlavička Rogačova minula těsně Čechovu branku. Na druhé straně Hmaruc opět zazářil při trestném kopu Nedvěda. V 72. min. se pustil Baroš mezi čtyři hráče soupeře a skončil na trávníku. Nařízenou penaltu proměnil vskutku nechytatelnou bombou Koller. V 78. min. Priganjuk zkosil Baroše a uviděl druhou žlutou a po ní červenou kartu.

V závěru se Češi dál hnali za zlepšením skóre a vyšlo to náramně. Nejprve se při desátém startu v reprezentaci premiérově po sólu přes půl hřiště trefil Štajner, a když se po takřka totožných centrech zprava i zleva trefil další střídající útočník Lokvenc, propukl stadión i hráči v nespoutané oslavy. Ve výsledek 5:0 v průběhu zápasu snad ani nemohli doufat.

Česko - Moldavsko 5:0
Poločas: 1:0. Branky: 88. a 90. Lokvenc, 42. Šmicer, 73. Koller z pen., 83. Štajner. Rozhodčí: Jakobsson - Finnson, Gudmundsson (všichni Isl.). ŽK: Ujfaluši - Kovalenko, Priganjuk. ČK: 78. Priganjuk. Diváci: 12.097 (vyprodáno).
Česko:
Čech - Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský (65. Štajner), Rosický, Galásek - Nedvěd, Šmicer (59. Baroš) - Koller (75. Lokvenc)
Moldavsko:
Hmaruc - Priganjuk, Katinsus, Kovalenko - Olexici, Ivanov, Čebotaru (76. Frunza), Boret, Testimitanu - Rogačov (76. Patula), Kovalčuk (84. Pogreban)
Tabulka 3. kvalifikační skupiny:
1. Česká rep.541014:113
2. Nizozemsko541011:213
3. Rakousko63039:89
4. Moldavsko61053:133
5. Bělorusko61052:153

Reklama

Související články

Výhra je povinná, další góly budou navíc

Především povinná výhra a tři body jsou cílem české fotbalové reprezentace ve středečním utkání 3. kvalifikační skupiny o postup na ME. Moldavsko dostalo zatím...

Výběr článků

Načítám