Hlavní obsah

Jágr team nachodil v Kremlu kilometry

– MOSKVA
Novinky, Martin Kézr (Moskva)

Pondělní program Jágr teamu v Moskvě byl rozpočítán doslova na minuty a hráči museli splnit řadu společenských povinností, než večer nastoupili na led proti veteránům Ruska. Nejvytíženější byl pochopitelně kapitán Jaromír Jágr.

Foto: Pavel Mašek

Poolbilliardové koule

Článek

Z nedělního večerního banketu v luxusním komplexu Nový Arbat spěchal Jágr brzy do postele, vždyť budíček měl už po osmé hodině ranní. Čekala jej spolu s trenérem Marianem Jelínkem návštěva dvou dětských domovů. "

Sportovci mají povinnost pomáhat dětem a naše charitativní úsilí v Jágr Teamu směřuje právě k těm malým klukům a holkám, kterým chybí rodiče. Domov pro nemocné děti do tří let musí vzbudit v každém emoce i touhu nějak jim ulehčit těžký úděl," líčil Jágr. "Byli jsme ale překvapeni, že šlo o velmi luxusní zařízení. Spíš to vypadalo, jako když se Rusové chtějí pochlubit než že potřebují pomoc," poznamenal Jelínek.

V carské ložnici

Zbývající čeští hokejisté se mezitím vydali do Kremlu. Nešlo však o typickou turistickou prohlídku, hráči se dostali i do prostor veřejnosti běžně nepřístupných, takže mohli vidět nejen obří carské dělo i zvon před sídlem ruského prezidenta, ale také obdivovat sály pro udělování vyznamenání i místnosti určené podpisům mezinárodních smluv a především privátní prostory bývalých carských rodin, včetně restaurované ložnice Romanovců z 15. století.

"Z těch zlatých dveří, lustrů a stropních obkladů až přecházel zrak. V ohromných prostorách paláce jsme ale nachodili snad čtyři kilometry," přiznal při své první návštěvě Moskvy útočník Pittsburghu Milan Kraft.

Nabitý program nedovoloval strávit v Kremlu víc než hodinku. Na oběd, při němž se po modlitbě podávala ryba, už byl celý Jágr team zase pohromadě. Jedlo se totiž v nádherném Chrámu Krista spasitele na moskevském nábřeží, kde Jágra předtím přijal a požehnal mu pop Arsenij, vedoucí kanceláře patriatrchy Alexeje II., kterého nemoc upoutala na lůžko. "Bylo to pro mne cenné setkání, které mne vnitřně ohromně posílilo," přiznal.

Jágr by měl chuť v Rusku trénovat

Jágr se před dvěma lety nechal pokřtít a přešel na stranu pravoslavné církve. "V Česku se to mnoha lidem může zdát směšné či divné, jenže pro mne je víra velký zdroj energie, ale i hodně privátní věc," doplnil 31letý útočník, který Arsenijovi věnoval dres Jágr teamu a na oplátku dostal výpravnou, v kůži vázanou knihu o ruských chrámech.

Hokejisté měli po obědě alespoň na chvíli čas k odpočinku, Jágr však musel na tiskovou konferenci do sídla agentury ITAR-TASS, kde byl nejprve přijat v ředitelské kanceláři, aby pak po boku ruské hokejové legendy Ragulina čelil řadě zvídavých otázek. "Na Sibiř nejdeme, protože jsem jen letně oblečeni," vtipkoval při vysvětlení, proč se exhibice Jágr teamu odehrávají v Moskvě. Za nejoblíbenější jídlo označil vše od maminky, která mu ve Washingtonu vede domácnost a nejen místní překvapil tvrzením, že by si rád někdy zatrénoval s nějakým ruským klubem.

"Na ruském hokeji jsme vždy obdivoval, jak umí skloubit rychlost a sílu. Třeba bych tu mohl hrát i ligu, pokud by příští rok na podzim nehrálo Kladno v extralize a já tak nemohl při očekávané stávce v NHL obléci dres milovaného klubu, kterému tolik dlužím. Teď jsem ale strašně utahaný a pokud si alespoň půl hodinku nelehnu, usnu na ledě," prohlásil, když s policejním doprovodem zajel opravdu jen na chvíli do hotelu, aby vzápětí spěchal do haly CSKA. Na utkání dorazil dvacet minut před úvodním buly a po skončení exhibičního střetnutí se nemohl vyhnout společenské večeři.

Reklama

Související články

Ke starostovi musel Jágr v ponožkách

Kapitán Jágr Teamu dorazil do Moskvy o den dřív než jeho spoluhráči a přítomnost nejlépe placeného hráče NHL způsobila v ruské metropoli pozdvižení. Během...

Výběr článků

Načítám