Hlavní obsah

Funkcionáři podporují před volbou OH 2012 Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR

Ačkoli za největšího favorita na pořádání olympijských her v roce 2012 je většinou mezi sázkovými kancelářemi a experty považována Paříž, na základě průzkumu britské společnosti Sportcal to u světových funkcionářů vyhrává Londýn. Podle zveřejněné zprávy této organizace však bude nesmírně záležet na samotných prezentacích před volbou, jež se koná ve středu v Singapuru.

Článek

Pracovníci ze Sportcal Global Communications, která se zabývá obchodními vztahy ve sportu, zpovídali v minulých dvou týdnech prostřednictvím telefonu a elektronické pošty zhruba 70 generálních sekretářů národních olympijských výborů a také sportovních federací.

"Londýnská kandidatura byla jasně v čele. Jako nejlepší ji vyhodnotilo 44 procent respondentů, Paříž pouze 29 procent," uvádí se na stránce společnosti sportcal.com. Další uchazeči Madrid, New York a Moskva se nedostali v průzkumu přes deset procent. "Londýn má největší podporu, protože jeho prezentace je považována za nejprofesionálněji zpracovanou ze všech pěti kandidátů," shrnuje Sportcal průzkum.

Svá města podporují hvězdy i politici

V Singapuru mezitím finišuje lobbování a zákulisní jednání, kandidátská města již na místě podporují všechny celebrity, které mají pomoci ke zvolení. Nechybějí sportovní hvězdy David Beckham (Londýn), Raúl (Madrid) či Ian Thorpe (New York), na místě je už i nebývalé množství politiků.

Do Singapuru již přiletěli francouzský prezident Jacques Chirac, britský premiér Tony Blair, bývalá první dáma Spojených států a současná senátorka Hillary Clintonová nebo španělská královna Sofie.

Je třeba nadpoloviční většina hlasů

Středeční program volby začne závěrečnými prezentacemi, každý z uchazečů bude mít poslední třičtvrtěhodinovou šanci. Zvoleno bude kandidátské město, které získá nadpoloviční většinu hlasů. Pokud se to nikomu v prvním kole nepodaří, do druhého nepostoupí kandidát s nejmenším počtem hlasů. V případných dalších kolech tajné volby se pak bude postupovat obdobně až do rozhodnutí.

Ceremoniál s vyhlášením výsledku začne ve 13:30 SELČ. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge otevře obálku a oznámí vítězné město o devět minut později.

Hlasovat může celkově 116 členů MOV včetně českého oštěpaře Jana Železného. Rogge se však volby nezúčastňuje a do té doby, než jejich město vypadne, se nemohou zapojit ani členové z kandidátským zemí. V prvním kole tak bude hlasovat rovná stovka členů MOV.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám