Hlavní obsah

Fotbalový svaz musí začít jednat

Novinky, Martin Kavka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Asistent rozhodčího je nejdříve zasažen pivní salvou, pak tři 'fanoušci' přelézají plot a před zraky pořadatele a za nečinnosti policie si jdou se sudím vyřídit účty pěstmi. Celkem udeří muže s praporkem třikrát... Rumunsko, Turecko...? Ale kdepak - takový obrázek nabídla v sobotním pražském derby Bohemians a Sparty česká fotbalová liga.

Foto: Jana Digrinová

Pouštění lodiček se Zimní královnou a vodníkem Zlebedou v Zimní jídelně mníšeckého zámku.

Článek

Jakou dohru bude mít skandál, který dosadí Spartu na ligový trůn? Pokutu a uzavření hřiště. Kontumaci ve prospěch letenských. O tom všem rozhodne tento týden disciplinární komise a řídící komise ligového shromáždění. Jeden z výtržníků, který si proměnil trávník v boxerský ring, bude trestně stíhán. "Hrozí mu až dva roky vězení," naznačila jeho vyhlídky policie, která zprvu řešila věc jako přestupek! Další muž, který se nebil, se provinil přestupkem proti veřejnému pořádku.

Vzor: Anglie

Ale co dál? Je tohle to pravé řešení, které zabrání fotbalovým chuligánům, aby si učinili z fotbalových stadiónů chrámy pro své 'černé mše'? Agresivita fanoušků roste, svaz zatím zůstával v klidu. Zatímco Evropa bojuje proti rasismu, v Česku se v hledištích skandují fašistická hesla, na adresu fotbalistů tmavé pleti míří rasistické nadávky, hučí se na ně a házejí se po nich banány... V živé paměti je i útok 'příznivců' Baníků na vlak před čtyřmi lety, při němž byla vážně zraněna paní Cichá.

Výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu musí okamžitě jednat. Je nejvyšší čas, pokud se nechceme po řádění těchto individuí dožít mrtvých. Sobotní incident by měl být tím posledním impulsem k tomu, aby se i u nás začala uplatňovat účinná opatření po vzoru Anglie, kde je trestným činem již jen vkročení na trávník. Zakažme vstup na stadión výtržníkům doživotně. Kluby sice přijdou o několik radikálních takypříznivců, získají však mnohem více slušných a opravdových fanoušků, kteří teď raději sedí doma.

Zatím se ale na Strahově jen mele prázdná sláma. Slova, slova, slova...

Reklama

Související články

Pražské derby skončilo napadením čárového

Pražské derby mezi Bohemians a Spartou neskončilo oslavou titulu Letenských, ale skandálem. Sparta sice vedla v Ďolíčku 2:1, což by jí zajišťovalo mistrovský...

Výběr článků

Načítám