Hlavní obsah

Fotbalová mše bez Nedvěda

MANCHESTER

Stadión v Manchesteru, Old Trafford, se stane ve středu večer útočištěm velké fotbalové mše. Finálové dostaveníčko si na něm daly dva nejúspěšnější celky letošního ročníku miliónové Ligy mistrů - Juventus Turín a AC Milán. Vůbec poprvé v historii se vrchol klubové sezóny odehraje v italské režii, po čtyřech letech chybí ve finále španělský klub.

Foto: HZS Zlínského kraje
Článek

Severoanglické město se proměnilo v kus Itálie, kvůli záplavě fanoušků radnice uspořádala jedenáctidenní karneval a mlsouni si dokonce mohou v cukrárnách pochutnat na pravé italské zmrzlině v barvách svého oblíbeného klubu.

Odborníci ale očekávají, že boj o nejcennější evropskou klubovou trofej bude mít spíše hořkou pachuť obranné hry. Proti útočnému fotbalu hovoří vedle expertů i řeč čísel. Juventus nikdy ve finále nevstřelil víc než jeden gól, oblíbeným výsledkem AC Milán v této sezoně Ligy mistrů je pro změnu 1:0. Od osmifinále jeho sehraná obrana udržela čisté konto v šesti zápasech.

Lidé v Manchesteru ovšem věří, že se hráči nechají inspirovat cizí arénou. Ta už letos zažila mnoho nádherných soubojů, za všechny připomeňme 'Ódu na fotbal', kterou si na Old Traffordu zazpívali domácí Reds s madridským Realem ve čtvrtfinále Ligy mistrů...

V hlavní roli Nedvěd
SEMIFINÁLEČeský kapitán se 'vyfauloval'
SMUTEK"Je mi na umření..."

Kdo nahradí Nedvěda?

Jednu ránu utrpěl výjimečný zápas ještě před úvodním hvizdem. Na trávníku bude chybět Pavel Nedvěd, hvězda Juventusu. Muž, který dotlačil 'Starou dámu' k obhajobě domácího titulu a těsně pod vrchol evropské soutěže, viděl v semifinálové odvetě s Realem žlutou kartu, která mu vystavila stop. Možná nejlepší hráč Evropy v letošním roce tak bude sledovat své spoluhráče jen z tribuny. "Ze sportovního hlediska je to škoda, ale pro Milán je to skvělá zpráva," nechal se den před zápasem slyšet 'červenočerný' tvůrce hry Rui Costa. "Juventus přišel o nejtvořivějšího hráče," litují i světové agentury v čele s Reuters.

Kapitána českého národního týmu na levém kraji zálohy podle očekávání nahradí univerzál Zambrotta, který se tam přesune zprava. Kouč Marcello Lippi ale tvrdí, že vše nechá v tajnosti a Nedvědův záskok odtajní pár minut před výkopem. Jiné starosti kouč Juventusu nemá, bez problémů ovšem není ani jeho protějšek Carlo Ancelotti.

Veterán Costacurta v pondělí netrénoval a o jeho startu se rozhodne zřejmě až těsně před zápasem. Pokud si lýtko nestihne vyléčit, na jeho místo jsou připraveni Chorvat Šimič nebo Brazilec Roque Júnior. Zcela fit už je naopak gólman Dida a po vynechaném semifinále proti Interu se znovu postaví do branky on.

Juventus Turín vs AC Milán, středa 20:45
Rozhodčí: Merk. Hraje se v Manchesteru na Old Traffordu.
Juventus, sezóna 2002/2003
Serie A34219464:29
Liga mistrů1683530:19
Pravděpodobná sestava: Buffon - Thuram, Ferrara, Montero, Birindelli - Camoranesi, Davids, Tacchinardi, Zambrotta - del Piero, Trezeguet.
Nejlepší střelci v LM: del Piero 5, Nedvěd 5, di Vaio 4, Trezeguet 4.
"Pokud předvedeme stejný výkon jako proti Realu Madrid, není se čeho bát," trenér Marcello Lippi.
AC Milán, sezóna 2002/2003
Serie A34187955:30
Liga mistrů18103523:16
Pravděpodobná sestava: Dida - Costacurta, Nesta, Maldini, Kaladze - Gattuso, Pirlo, Seedorf - Rui Costa - Ševčenko, Inzaghi.
Nejlepší střelci v LM: Inzaghi 10, Ševčenko 4, Tomasson 3.
"Ze sportovního hlediska je to, že Nedvěd nehraje, škoda, ale pro Milán je to skvělá zpráva," záložník Rui Costa.

Setkání kamarádů

Zvláštní pozornost na sebe soustředí Nizozemec Seedorf. Nejenže pro něj měla podle lékařů sezóna po zranění kolena skončit, ale záložník se vrátil a nyní má šanci stát se prvním hráčem, který si dojde pro zlatou medaili v dresu tří různých týmů. Doma už má vzpomínku na triumfy s Ajaxem a Realem Madrid. Ve středu pole jej čeká bitva s krajanem a kamarádem Davidsem.

A bude to potřetí, co se oba potkají ve finále Ligy mistrů. V roce 1995 se oba radovali v barvách Ajaxu, o tři roky později slavil už jen Seedorf, který s Realem porazil Juventus. Davids mezitím neuspěl ještě v jednom finále, v němž s Ajaxem podlehl Juventusu. "Budu pyšný, až ho ve středu uvidím na hřišti. Vždyť jsme spolu fotbalově vyrůstali," zavzpomínal Seedorf a za favorita na triumf označil Juventus. "Vyhráli titul, vyřadili úřadující krále Evropy Real Madrid, a to navíc po skvělém výkonu," sečetl své důvody.

Zvláštní pocity budou mít také někdejší spoluhráči z Dynama Kyjev Ševčenko a Kaladze. Kdysi byli v barvách ukrajinského šampiona blízko finále, ale dočkali se až teď. "Abych řekl pravdu, tehdy jsme na to neměli. Nevěřili jsme, že bychom do finále došli a to byla ta chvíle, kdy jsme prohráli," vrátil se Andrej Ševčenko k roku 1999, kdy Dynamo vypadlo v semifinále s Bayernem Mnichov. O středečním zápasu prohlásil, že bude mimořádným fotbalovým zážitkem.

Kouč AC Milán Carlo Ancelotti zdůraznil, že to nejhorší psychické vypětí už má tým v této sezoně za sebou. "Když porovnám tlak před finále s tím, co jsme zažívali týden v semifinále proti Interu, tak je to jako procházka parkem," řekl.

Italové doženou Španělsko

Oba týmy mají v této sezoně vyrovnané účty. V Turíně se radovali domácí po výsledku 2:1, v Miláně uspěl AC stejným skóre. Podle kapitána červenočerných Paola Maldiniho to ale byly dost rozdílné zápasy. "V Turíně jsme hráli příšerně, doma zase nesmírně dobře," prohlásil obránce, který se chystá na své šesté finále Ligy mistrů v kariéře.

Ať už ve středu před půlnocí budou zářit černá a bílá, nebo černá a červená, dožene italský fotbal v počtu titulů Španělsko. Obě země budou mít deset vítězů. Juventus i AC Milán naposledy hrály o cennou trofej v polovině 90. let.

Zápas začíná ve 20:45, řídí jej Němec Markus Merk. V případě, že po devadesáti minutách bude nerozhodný stav, platí stejně jako v Poháru UEFA pravidlo "stříbrného gólu".

Reklama

Související články

Jediný gól stačil k postupu milánskému AC

Fotbalisté AC Milán jsou po remíze s Interem 1:1 ve finále Ligy mistrů. O postupu celku, který byl v odvetě na stadionu San Siro veden jako hostující, rozhodl...

Je mi na umření, smutní Nedvěd

Vstřelil branku, která rozhodla o postupu do finále Ligy mistrů. Souboje o prestižní trofej na Old Traffordu v Manchesteru se však nezúčastní....

Výběr článků

Načítám