Hlavní obsah

Do kvalifikace na ME jdou všechny opory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner oznámil nominaci na kvalifikační zápasy s Nizozemím a Rakouskem. V kádru, který bude hrát o postup na ME, nechybí žádná z opor. Současně oznámil nominaci i trenér hráčů do 21 let Werner Lička.

Foto: Jana Krotilová

Komentované prohlídky "řopíku".

Článek

Počítá se i s Tomášem Rosickým, který laboroval se zraněným stehenním svalem, překvapením je nominace gólmana Sparty Jaromíra Blažka, který bude brankářskou dvojkou Petru Čechovi. Trenér Brückner však předeslal, že stejně jako před jinými zápasy povolá ještě další hráče. "Bude donominován ještě třetí brankář a také pravděpodobně jeden hráč do pole," naznačil reprezentační kouč, že do Nizozemska k prvnímu z obou utkání odletí tým podle všeho s dvaadvaceti hráči. "Ostatně, tak činím i před ostatními zápasy. A na kvalifikaci potřebujeme mít k dispozici širší kádr hráčů," vysvětlil Brückner.

Brankář Blažek dostal přednost před obvykle povolávanými Kinským a Vaniakem kvůli tomu, že jeho forma má vzestupnou tendenci. "Blažek několikrát prokázal, že je v dobré pohodě," dodal Brückner.

Pochvaloval si především, že se dohromady dává Rosický. "Vypadá to s ním velmi dobře, dokonce už možná nastoupí s Milánem a v sobotu v bundeslize bude hrát," liboval si Brückner, že jeden z klíčových hráčů bude do kvalifikačního srazu v pořádku.

Český celek čeká v sobotu 29. března zápas v Rotterdamu s celkem Nizozemska a ve středu 2. dubna pražský duel s Rakouskem. Oba zápasy jsou už beznadějně vyprodány.

Nominace
Brankáři:
Petr ČechRennes8 startů/0 branek
Jaromír BlažekSparta2/0
Obránci:
René BolfOstrava8/0
Zdeněk GrygeraSparta12/1
Tomáš HübschmanSparta9/0)
Marek JankulovskiUdine17/3
Tomáš UjfalušiHamburk15/2
Martin JiránekReggina3/0)
Záložníci:
Richard DostálekSlavia5/0
Tomáš GalásekAjax Amsterdam22/0
Patrik GedeonSlavia2/0
Jiří JarošíkCSKA Moskva16/0
Pavel NedvědJuventus67/15
Karel PoborskýSparta83/5
Tomáš RosickýDortmund25/5
Vladimír ŠmicerLiverpool60/21
Útočníci:
Milan BarošLiverpool15/9
Jan KollerDortmund38/20
Vratislav LokvencKaiserslautern51/6
Štěpán VachoušekSlavia5/1

S jedenadvacítkou jede i Svěrkoš

V nominaci fotbalové jednadvacítky na kvalifikační dvojzápas s Nizozemskem (28. března) a Rakouskem (1. dubna) je poprvé i nejlepší ligový kanonýr Václav Svěrkoš. Poprvé se do dvacetičlenné nominace dostal také jablonecký stoper Radek Hochmeister. Trenér výběru Werner Lička využil možnost povolat i další hráče dvacítky, jejíž světový šampionát byl odložen na neurčito, do týmu se proto vrací Filip Trojan z Schalke.

V nominaci pro dvojici zápasů je podle očekávání i sparťan Tomáš Jun, který chyběl při poslední přípravě ve Francii, naopak na delší čas Ličkovi bude chybět další útočník Tomáš Pešír z Blšan, jenž je dlouhodobě zraněn.

Do širšího kádru se naopak přes svůj ligový křest v Itálii ještě nedostal brankář Martin Lejsal z Regginy. "Jedničkou je pro mě Laštůvka a zatím jsem spokojen s jeho spoluprací s Patrikem Kolářem. Pokud by však v Itálii pravidelně Lejsal nastupoval, musel bych brát jeho výkonnost v potaz," uvedl Lička, který je prý s dvacetiletým gólmanem v telefonním kontaktu.

Lička se přiznal, že jako jeden z mála přivítal odložení šampionátu dvacítek. "Najednou mohu povolat nejen Svěrkoše, ale také třeba Trojana, který sám chtěl raději na mistrovství světa," vysvětlil kouč.

Nominace "21"
Brankáři:
Patrik KolářČ. Budějovice3 starty/0 branek
Jan LaštůvkaOstrava9/0
Obránci:
Pavel BestaOstrava5/0
Jakub BurešBlšany11/2
Radek HochmeisterJablonec0/0
Jiří KoubskýZlín7/1
Aleš SchusterBrno10/1
Vlastimil VidličkaZlín7/0
Záložníci:
Tomáš HrdličkaSlavia9/1
Martin HudecOlomouc1/0
David KobylíkŠtrasburk23/4
Martin KolářAnderlecht0/0
Jaroslav PlašilCréteil6/1
Jan PolákLiberec37/0
Filip TrojanSchalke1/1
Útočníci:
Tomáš JunSparta11/0
David LafataČ. Budějovice7/2
Mario LičkaOstrava6/0
Miroslav SlepičkaLiberec10/0
Václav SvěrkošOstrava0/0

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám