Hlavní obsah

Češi chtějí pyšným tulipánům srazit hlavičky

Novinky, Karel Felt
ROTTERDAM

Stadión de Kuip v Rotterdamu, kde domácí čeká stý zápas jejich reprezentace, v sobotu od 20.30 h uvidí fotbalovou bitvu o první místo ve 3. kvalifikační skupině ME. Nizozemci se vyjadřují o českém týmu až arogantně a přezíravě, ten chce proto tulipánům srazit jejich pyšné hlavičky.

Foto: PČR

Sloup, ze kterého muž spadl.

Článek

V pátek dopoledne si je prohlédli na videu a večer si vyzkoušeli kvalitní trávník na stadiónu. Mezi tím trenér Karel Brückner čelil směle dotazům nizozemských novinářů, jako... "Slyšel jsem, že se bojíte Davidse a když jde do tuhého, neumíte zabrat?" Kouč s nadhledem: "Já to neslyšel. Vaše hráče respektujeme, ale nebojíme se... Naopak, když jde do tuhého, pořádně zabereme." Dotaz: "Hrajete na brejky, což je dobré pro naší ofenzívu..." Brückner: "Myslíte? Tak to vyhrajeme 6:5."

Pavel Nedvěd dostal dotaz, jak se vyrovnává mužstvo s psychologickou válkou, vedenou nizozemskými sdělovacími prostředky. "Tomu rozumí jen Galásek, my ostatní čteme něco jiného. Třeba ve Spy o zápase nic nepsali, takže jsme v klidu," odpověděl český kapitán.

Převálcujeme je...

"Máme lepší mužstvo, takže Čechům vnutíme svůj styl. Nepřistoupíme na jejich tvrdou agresivní hru, kterou se prezentovali v Paříži proti Francouzům. Nemají nás čím překvapit. Nebereme nic jiného, než vítězství," hřímal arogantně trenér domácích Dick Advocaat.

O složení svého týmu nemá pochyb. "Van Nistelrooij bude operovat na hrotu, na hranici ofsajdové pozice. To umí skvěle, stejně jako vytěžit z minima maximum. Kluivert bude hrát za ním a připravovat šance," dodal kouč.

"Koller se brání těžko, ale zvládnu to. Jsme lepší, převálcujeme je," mínil obránce Jaap Stam. "Výhra nad Čechy by mi přinesla dvojnásobnou radost. Jednak proto, že mne čeká stý zápas za reprezentaci, ale také proto, že po naší výhře na mistrovství Evropy 2000 tvrdili, že prohráli vymyšlenou penaltou po nafilmovaném pádu mého bratra Ronalda, kterou jsem proměnil. Dokážeme jim, že jsme lepší," přidal se kapitán nizozemské reprezentace Frank de Boer.

Respekt, ne strach

"Nizozemské útočníky jsem speciálně nestudoval, ale viděl jsem je mnohokrát v televizi i teď na videu, takže vím, co od nich mohu čekat. Respekt z nich máme, ale strach ne," říkal bez náznaku obav gólman Petr Čech. "Strach? Ne. Respekt? Určitě. Ale my jsme stejně dobří. Viděli jsme na videu, jak je tu proháněli Argentinci," odmítl rozklepání kolen Tomáš Rosický.

"Nenecháme si vnutit jejich styl, budeme hrát to svoje, o čemž jsme se přesvědčili, že to platí. Sebevědomí musí mít každý, kdo chce vyhrát. Bude to tedy bitva dvou sebevědomých týmů," zdůraznil Vladimír Šmicer.

Do Rotterdamu míří celkem sedm letadel a dorazí přes sto autobusů s pěti tisícovkami českých fanoušků. Někteří byli slyšet v Rotterdamu už v pátek.. "Je fajn, že jich tu bude tolik. Musíme hrát tak, aby ti domácí, kteří umějí vytvořit skvělou atmosféru, mlčeli a naši byli slyšet," dodal Nedvěd a zdůraznil: "My se nikoho nebojíme."

Reklama

Související články

Evropa pokukuje po českých fotbalistech

Ještě nezačal ani kvalifikační duel s Nizozemskem a kolem českých fotbalistů je pořádně živo. Velký zájem o české reprezentanty údajně projevují hlavně italské...

Výběr článků

Načítám