Hlavní obsah

Bohemians vyfasovali od disciplinárky nejtvrdší tresty

– PRAHA
Novinky, Karel Felt

Bohemians zaplatí pokutu ve výši půl miliónu korun a na tři mistrovské zápasy má jejich A mužstvo dospělých zavřené hřiště od 18. 5. Utkání navíc musí sehrát ve vzdálenosti nejméně sto kilometrů od Prahy. Ve čtvrtek o tom rozhodla disciplinární komise ČMFS. Je to nejtvrdší trest v historii české ligy udělený za výtržnosti diváků.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

V sobotním ligovém utkání mezi Bohemians a Spartou vnikl v 74. minutě na hrací plochu divák, který dvěma ranami pěstí inzultoval asistenta rozhodčího Ladislava Talpu. Sudí Jaromír Hlaváč poté zápas předčasně ukončil.

Na stadiónu došlo, podle zpráv delegátů Jaroslava Šibala a Adolfa Růžičky, i k dalším nepřístojnostem a rvačkám. Nedostatečná pořadatelská služba a nedodržení ustanovení soutěžního řádu pak odnesl i hlavní pořadatel zápasu Jiří Feit zákazem výkonu této funkce na dobu šesti měsíců. Všechny časové tresty jsou nepodmíněné.

Pořadatelská služba propadla

"Inzultace asistenta rozhodčího je závažná věc. Pořadatelská služba nedokázala zamezit vniknutí diváka do ohraničeného prostoru hřiště a nezabránila inzultaci, proto jsme po pečlivém zvážení všech dokumentů a výpovědí přítomných sáhli k maximální hranici trestu," vysvětlil předseda disciplinární komise Alexander Károlyi.

Jím vedená komise v této době prošetřuje také případ nepřístojného chování funkcionářů Bohemians po utkání ve Zlíně. "Přednost při projednávání má závažnější případ. K tomu méně závažnému však přihlížíme," dodal Károlyi.

Současně upozornil, že Bohemians měli v průběhu tohoto ligového ročníku problémy s pořadatelskou službou ještě v dalších šesti domácích utkáních a dokonce ve třech případech došlo ke vniknutí diváků na hrací plochu. V jednom případě dokonce už platili pokutu třicet tisíc korun.

Překvapený Kavalírek

Generální ředitel Bohemians Jan Kavalírek, který byl vzhledem k nemoci prezidenta klubu Pavla Švarce nejvyšším zástupcem Bohemky při disciplinárním jednání, byl výší trestu překvapen.

"Nečekali jsme tak vysokou pokutu, ani zavření hřiště. Pro nás to v podstatě znamená, že jsme vyřazeni ze soutěže. Do druhé ligy se přihlásíme, ale z finančních důvodů nemusíme dostat licenci. O dalším postupu rozhodne představenstvo klubu, ale zřejmě se odvoláme."

Károlyi Kavalírka upozornil, že Bohemians mohou vymáhat škodu, jak na Zdeňku Urbanovi, který inzultoval rozhodčího, tak i na Policii ČR, pokud se domnívají, že nesplnila to, co ji ukládá příslušný zákon.

Talpa: Byl jsem překvapen

Kromě obou delegátů zápasu popsal události v zápise o utkání i hlavní rozhodčí. Inzultovaný asistent Ladislav Talpa pak k incidentu uvedl: "Věnoval jsem se hře, za mnou byli pořadatelé. Vůbec mne nenapadlo, že by na plochu vnikl divák."

"Byl jsem proto překvapen, když jsem dostal ránu pěstí do zátylku a v okamžiku když jsem se otočil, druhou ze strany do tváře. Obě však nebyly nijak silné, takže jsem nemusel ani vyhledat lékaře. Ihned jsem přivolal hlavního rozhodčího a informoval ho o inzultaci. Poté byl zápas ukončen," řekl Talpa.

Kavalírek: Šlo jen o lidská selhání

Kavalírek v průběhu jednání neustále operoval tím, že nedošlo k chybě systému, tedy že neselhala pořadatelská služba ani policie, ale chybovali jen lidé. Feit argumentoval tím, že několikrát žádal velitele zásahu podplukovníka Pražáka, aby poslal policisty do míst, kde hrozil střet fanoušků obou táborů.

Přiznal však, že dva pořadatelé, kteří byli incidentu nejblíže, situaci nezvládli. Podle jeho slov Urban nebyl opilý, ale zfetovaný. Feit však přiznal, že situaci pomohli uklidnit hráči a trenér Sparty, kteří přišli k sektoru svých vlajkonošů.

Argumentace zástupců Bohemians však byla chabá. Šéf disciplinárky je musel několikrát upozornil, o čem je čtvrteční jednání. Jako jediné pozitivum z jejich strany uvedl skutečnost, že viníka inzultace zadrželi.

Reklama

Související články

O osudu utkání Bohemians se rozhodne v pátek

Jen o dvou variantách výsledku nedohraného sobotního utkání mezi Bohemians a Spartou bude v pátek jednat Řídící komise ligového shromáždění. Podle fotbalových...

Výběr článků

Načítám