Hlavní obsah

Bohemians uhýbají před odpovědností za inzultaci

– PRAHA
Novinky, Karel Felt

Vedení fotbalových Bohemians zoufale kličkuje před očekávaným vysokým trestem od disciplinární komise a předpokládanou kontumací sobotního nedohraného utkání se Spartou, v němž divák inzultoval asistenta hlavního rozhodčího Talpu.

Foto: Policie ČR

Portrét úvěrového podvodníka.

Článek

Existuje dost důkazů o nečinnosti pořadatelské služby v rozhodujícím momentu a je nesmyslné svalovat vinu za tento konkrétní incident na nečinnost policie.

V okamžiku, kdy divák přelezl plot a napadl asistenta Talpu byli v jeho blízkosti dva pořadatelé, kteří měli zakročit. Neudělali nic. Přelézt plot na Bohemians také není záležitostí sekundy, ale pořadatelé tomu včas nevěnovali pozornost. Bohemians mají s diváky chronické problémy a už přišel čas využít možností, které dává disciplinární řád a následně soutěžní řád, a učinit jim přítrž.

Klub odmítá odpovědnost

Generální ředitel Bohemians Jan Kavalírek zpočátku tvrdil, že šlo o provokaci. Nechce připustit selhání pořadatelské služby, které je ale naprosto neoddiskutovatelné. Vše svádí na nečinnost policie. Ta skutečně měla zakročit v okamžiku, kdy se pokoušeli sparťanští rowdies vylomit plot, ale v případě incidentu na hrací ploše to je záležitostí pořadatelské služby Bohemians.

"Chceme svolat ligové shromáždění klubů, které by se touto kauzou zabývalo. Už sháníme podpisy klubů, aby mohlo být svoláno. To, co se stalo v sobotu, se týká všech. Přeci nemůžeme pykat za čin jednoho výtržníka. Sudí nebyl inzultován hráčem, ale divákem. Nemůžeme přeci za něho nést plnou odpovědnost," prohlásil Kavalírek a dodal: "Z naší strany bylo splněno vše, co se dohodlo na schůzce před utkáním. Policie ČR to však nedodržela."

Dohody musí podpořit zákon

Policie se samozřejmě brání, že dohodu mezi svazem a policií dodržuje. Pravdou však je, že má podle zákona nezávisle na dohodách zasáhnout v případě ohrožení zdraví či majetku. To se bohužel neděje a policie se vymlouvá, že z 'taktických' důvodů nechce vyvolávat ještě větší problémy svým zásahem. Nesmysl.

Jasně se proto ukazuje nutnost nové dohody, která by naprosto pregnantně vymezila práva a povinnosti pořadatelů i policistů. Dokud však nebude vniknutí na hrací plochu trestným činem a policie v případě nepřístojností v hledišti tvrdě nezakročí, nic se nezmění a dohod může být sepsáno tisíc.

Obviněný činu lituje

Nyní bude také důležité, jak dopadne celý případ a zda a za jak dlouho skončí u soudu. Z výtržnictví byli obviněni dva muži. Ten, který napadl asistenta Talpu se přiznal, že na fotbal šel ze svatby spolu s novomanželkou a svědky. Byl prý opilý a činu lituje. Nicméně to může být jen těžko polehčující okolnost, na druhou nelze mluvit o nějakém exemplárním trestu. I tak mu hrozí až dva roky nepodmíněně.

Bohemians, na rozdíl třeba od Sparty, s fanoušky nepracují. I když ani setkání s rowdies nenesou na Letné patřičné ovoce. I když projekt Stadióny 2003 klade na bezpečnost velkou váhu, precedentům, jaký se stal v sobotu, se těžko zabrání do budoucna, pokud selže pořadatelská služba. To je však otázka budoucnosti.

Vysokým trestům zřejmě neuniknou

Zítra se bude disciplinární komise zabývat Bohemians hned dvakrát. "Závažnější je sobotní incident, přihlédneme však i ke kause funkcionářů Bohemians ve Zlíně. Tento postup vychází z disciplinárním řádu," řekl Právu předseda disciplinárky Alexander Károlyi.

Bohemians hrozí až půlmiliónová pokuta a zavření hřiště až na tři zápasy. Trestáni mohou být i odpovědní funkcionáři a činovníci. Ivo Lubas, jenž předsedá komisi, která rozhodne o sportovních důsledcích incidentu, také nechce předjímat konečné rozhodnutí, ale je hodně nepravděpodobné, než by zápas skončil jinak, než kontumací.

Reklama

Související články

Fotbalový svaz musí začít jednat

Asistent rozhodčího je nejdříve zasažen pivní salvou, pak tři 'fanoušci' přelézají plot a před zraky pořadatele a za nečinnosti policie si jdou se sudím...

Výběr článků

Načítám