Hlavní obsah

Exšéf Sparty čeká na rozsudek za urážku soudu

ČTK, Milan Koukal
PRAHA

Před trestním senátem Obvodního soudu pro Prahu 4 v pátek pokračovalo odročené líčení procesu s bývalém šéfem fotbalové Sparty Petrem Machem. Ten čelí obžalobě za hrubou pomluvu a urážku pražského Městského soudu, který ho v roce 2000 poslal na pět let za mříže kvůli celnímu úniku ve výši téměř 1, 4 milionu korun.

Článek

Mach měl Lidových novinách nepravdivě obvinil justici z toho, že byl odsouzen nikoli na základě důkazů, ale politického tlaku. Mach tvrdí, že jeho odsouzení mělo být jedním z úspěchů vládní akce Čisté ruce.

Šlo o komplot?

Rozruch v jednací místnosti číslo 63 v pátek vyvolalo zjištění, že v trestním senátu, který již dříve odsoudil Macha za celní únik, seděl důstojník policejního prezidia -.Martin Stolín. Ten v pátek vystupoval v roli svědka. Uvedl, že byl jako přísedící při původním procesu jen zpočátku.

Machův bratr a sestra, jakož i předseda spolku Šalamoun John Bok se na chodbě soudu rozčilovali, jak je možné, že v senátu seděl policista. Podle nich to naznačuje, že Machův proces mohl být policejním komplotem. Mluvčí pražského Městského soudu Luboš Vlasák však pro Právo uvedl, že v trestním senátu může být kterákoli způsobilá osoba.

Svědčil i Čermák

Macha v pátek svou svědeckou výpovědí podpořil například bývalý místopředseda ODS Petr Čermák, jenž část původního procesu sledoval. Včera uvedl, že jako lékař si všiml zvýšené nervozity soudkyně. John Bok, který v pátek u soudu také svědčil, novinářům na chodbě s rozhořčením řekl, že Mach je nyní stíhán za svůj názor, na který má právo.

Žalobkyně Lydia Illková v závěrečné řeči shrnula, že Mach hrubě urazil soud a soudkyni a zpochybnil jejich nezávislost, aniž měl důkaz. Obžalovaný v závěrečném řeči prohlásil, že dodnes cítí křivdu kvůli nespravedlivému odsouzení. "To ale neznamená, že jsem řekl, že by bylo rozhodnuto na základě tlaku na soudkyni," uvedl.

Líčení předseda senátu odročil na pondělí, kdy má být vynesen rozsudek. Žalobkyně pro Macha navrhuje nepodmíněný trest v maximální výši půl roku. Pokud by soudce tomuto návrhu státní zástupkyni vyhověl, připojil by se nový trest k pěti letům, které si již nyní Mach odpykává. To znamená, že by se odsouzenému o něco posunula hranice, kdy může za dobré chování požádat o prominutí trestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Exmajitel Sparty se zpovídá z urážky soudu

Bývalý šéf fotbalového klubu Sparta Petr Mach před Obvodním soudem Prahy 4 čelí obžalobě, že urazil soudkyni Danu Pacholíkovou, která ho v minulosti poslala...

Výběr článků

Načítám