Hlavní obsah

Syrská národní armáda (SNA)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters
Článek

Syrská národní armáda (SNA, Jaíš al-Wataní as-Súrí الجيش الوطني السوري‎) je opoziční milice, která vznikla 30. prosince 2017 v syrském Azazu přejmenováním Turky obnovené a podporované Svobodné syrské armády (TFSA).

SNA se zapojila 20. ledna 2018 do druhé invaze Turecka do Sýrie, jejímž cílem bylo ovládnout oblast Afrínu, kterou držely kurdské milice YPG. Operace Olivová ratolest se účastnilo asi 14 000 příslušníků SNA (údaje se pohybují mezi deseti až 25 000), které podporovalo 6400 tureckých vojáků i v poli. SNA obklíčila 13. března Afrín a o pět dnů později pronikla do jeho centra.

Příslušníci SNA byli vysláni v půlce srpna 2019 i do provincie Idlib, aby tam podpořili opoziční skupiny, které čelily úspěšné ofenzivě syrské armády proti islamistické skupině Hajját Tahrír aš-Šám (HTS).

K SNA se 4. října připojila velká syrská opoziční skupina, Národní fronta osvobození (Džabhát al-Watanija lil Tahrír جبهة الوطنية للتحرير‎), která je se 70 000 příslušníky největší opoziční milicí. Vznikla 28. května 2018 na zbytcích jiných částí Svobodné syrské armády a s ní spolupracujících skupin. Její součástí však je také silné islamistické uskupení Ahrár aš-Šám doplněné menšími islamistickými skupinami, jako byla Brigáda mučedníků islámu nebo Núr al-Din az-Zinki.

Na rozdíl od skupiny Hajját Tahrír aš-Šám, která nese hlavní tíhu bojů o provincii Idlib, nemá Národní fronta osvobození vazby na al-Káidu a není obecně považována za teroristickou.

Tisíce příslušníků SNA se 9. října 2019 zapojily do další invaze do Sýrie vedené na severovýchodě země, jejímž cílem je vytlačit milice YPG od hranic s Tureckem východně od Džarábulusu až k iráckým hranicím a vytvořit tam asi 30 km široký koridor, kde nebudou působit kurdské milice a kam by Turecko rádo přesídlilo část syrských uprchlíků.

SNA používá stejně jako TSFA většinou turecké zbraně včetně pásových obrněných transportérů ACV-15 a proti minám odolných vozidel Kirpi. K přepravě používá různé pick-upy.

Články k tématu