Hlavní obsah

Raketový systém protivzdušné obrany Raytheon MIM-104 Patriot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Americký Raytheon MIM 104 Patriot patří k nejznámějším mobilním systémům protivzdušné obrany, který lze použít jak proti letadlům, tak proti střelám s plochou dráhou letu a i proti taktickým balistickým raketám v poslední fázi letu. Používají ho Spojené státy a zhruba dalších 15 zemí.

Své kvality osvědčil Patriot za první války v Perském zálivu na počátku 90. let, kdy likvidoval irácké střely Scud. Nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu.

Vývoj systému započal v půlce šedesátých let s cílem vyzbrojit americké síly moderní protiletadlovou raketou. První testy se uskutečnily na přelomu 60. a 70. let. V roce 1974 vyvíjená raketa poprvé zasáhla cíl letící ve vzduchu. V následujících letech byl vyvíjen nový systém navádění, kdy je ve střední části letu využito povelové navádění, ale v závěrečné poloaktivní typu TVM.

Střely jsou naváděny víceúčelovým radiolokátorem AN/MPQ-53 s plošnou fázovanou anténou, který lze použít i jako přehledový.

Ve výzbroji

Do výzbroje americké armády byly první Patrioty zařazeny v roce 1984 jako systém protiletadlové obrany dalekého dosahu. Systém však byl dále zdokonalován, aby mohl být využit i proti nízko letícím cílům.

Foto: Kyodo , Reuters

Japonští vojáci se střelami Patriot v prefektuře Okinawa

V roce 1988 byla zařazena do výzbroje verze MIM-104B PAC-1 s upraveným softwarem, která se dala v omezené míře použít i proti taktickým balistickým raketám. Hlavní změnou bylo přeprogramování radaru, který mohl sledovat i balistické rakety dopadajíc pod ostrým úhlem. Kapacita sledovaných cílů stoupla na 50, přičemž bylo možné navádět až pět raket. Verze se dala použít i proti nepřátelským letadlům vedoucím radioelektronický boj.

Proti Scudům

Protože nebylo jasné, zda původní raketa byla skutečně schopna zničit balistickou střelu, byla vyvíjena nová raketa MIM-109 s novou hlavicí, které se roztrhla na větší střepiny, schopné ničit dopadající taktické balistické rakety.

Verze MIM-104C (PAC-2) byla otestována v roce 1987 a zařazena do výzbroje o tři roky později.

Výrazné modifikace přinesla verze MIM-104D (PAC-2/GEM) vyvíjená pro nové tisíciletí. Hlavně se podařilo vyřešit, aby hlavice detonovaly dříve a lépe tak ničily nepřátelské rakety. Systém může také lépe detekovat i „neviditelná“ letadla kategorie stealth.

Varianty PAC2 byly nasazeny v první válce v zálivu proti iráckým Scudům s 70procentním úspěchem v Saúdské Arábii a 40procentním v Izraeli.

PAC-3

Na základě zkušeností z války byl Patriot modernizován na verzi MIM-104F (PAC-3). Ta využívá dvou raket, kromě MIM-109 určených pro menší výšky, využívá i řízenou střelu ERINT pro velké výšky. Ta už zasahuje dopadající balistickou střelu přímo wolframovými kuličkami a nejen střepinami z roztržené hlavice. Ničí ji svou kinetickou energií. Verze ale už není určena pro ničení letadel a dá se použít jen proti bližším cílům.

PAC-3 je zařazován do výzbroje americké armády od roku 2002. V roce 2006 byl použit nový řídící systém GEM-T, který je mnohem přesnější a má čipy, jež jsou osminové velikosti proti původním. Cílem bylo snížit hmotnost a zvýšit rychlost. Modernizován byl i naváděcí systém, který je nově vybaven dotykovými obrazovkami a má vyšší životnost.

Rakety se přepravují v typických hranatých odpalovacích zařízeních, kde jsou vždy čtyři rakety. Střeleckou jednotku tvoří osm těchto odpalovacích zařízení a řídící středisko. Šest střeleckých jednotek tvoří prapor.

Raketa MIM-109 je dlouhá 5,3 metrů a má průměr 41 cm. Z celkové hmotnosti 907 kg připadá desetina na hlavici. Střelu ve verzi PAC-1 lze použít do vzdálenosti 69 kilometrů ve výškách od sta do 24 000 metrů, ve verzi PAC-2 dokonce do vzdálenosti 160 km.

Střela ERINT je dlouhá 4,8 metru a průměr má 25 cm. Použít se dá do vzdálenosti 20 km a do výšky 15 km Hlavice má hmotnost 73 kg.

Obě rakety dosahují pětinásobné rychlosti zvuku.

Ve výzbroji mají Patrioty různých verzí USA, Nizozemsko, Německo, Řecko, Španělko, Izrael, Japonsko, Tchaj-wan, Korejská republika, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Kuvajt. Mimo členů NATO jde o země, které jsou ohroženy buď severokorejskými balistickými raketami, nebo íránskými a syrskými a před lety i iráckými balistickými raketami.

Články k tématu

Ukrajincům docházejí protiletadlové rakety

Ukrajinskému letectvu se nedostávají protiletadlové rakety. Přiznal to v úterý jeho mluvčí Jurij Ihnat v reakci na zprávy západních médií. Ukrajina vypálila...

Německo stahuje z Polska své patrioty

Němci po roce stahují z Polska své tři protiletecké systémy Patriot. S odvoláním na německé ministerstvo obrany o tom ve středu informovala agentura Reuters....

Německo dodá Ukrajině zbraně za miliardu eur

Systémy protivzdušné obrany Patriot a Iris-T SLM či trojice samohybných protiletadlových systémů Gepard jsou součástí balíku zbrojní pomoci, kterou Ukrajině...

Varšavu začnou od pátku chránit patrioty

Na letišti Varšava-Babice začne od pátku působit americký integrovaný systém protivzdušné obrany Patriot. Hlavní město Polska tak získalo protiletadlovou...

Nizozemsko nabídne Ukrajině patrioty

Nizozemsko nabídne Ukrajině rakety systému protivzdušné obrany Patriot. Na úterním setkání s americkým prezidentem Joeem Bidenem v Bílém domě to podle agentury...

Američané Ukrajincům poskytnou systém Patriot

Bílý dům oznámil poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard Kč). Nový balíček pomoci zahrnuje i systém protivzdušné...

Patriot. Nebezpečný americký vlastenec

Americký MIM-104 Patriot (česky vlastenec) patří k nejznámějším mobilním systémům protivzdušné obrany. Využívá střely dlouhého doletu typu země-vzduch...

Kaczyński se zpěčuje patriotům

Berlín nabídl Varšavě systémy Patriot na ochranu polského vzdušného prostoru poté, co v minulých dnech dopadla raketa na vesnici Przewodów u ukrajinských...