Hlavní obsah

Milan Šťovíček

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Milan Šťovíček usedl v roce 2010 v Poslanecké sněmovně za Věci veřejné. Kvůli podpoře Nečasovy vlády jej strana po dvou letech ze svých řad vyloučila. V roce 2013 se rozhodl pro spolupráci s vládním hnutím STAN.

Šťovíček se narodil 27. ledna 1958. Žije v Litvínově, kde v letech 2006 až 2009 vykonával funkci starosty, je ženatý a má tři děti.

Poslanec Milan Šťovíček absolvoval Pedagogickou fakultu v Hradci Králové - obor biologie, pedagogika. Poté, co byl v roce 2009 stranickými kolegy z ODS odvolán z funkce litvínovského starosty (načež se vzdal členství v ODS a do žádné jiné strany nevstoupil), se vrátil ke svému dřívějšímu povolání ředitele Střední odborné školy pro ochranu a obnovu životního prostředí - Scholy Humanitas.

Od roku 1994 je zastupitelem města Litvínov. Mezi lety 2006 až 2014, s krátkou pauzou mezi lety 2009 a 2010, byl starostou města. V roce 2014 kvůli horšímu umístění (4. místo) hnutí ve volbách už ve funkci nepokračoval, ale v listopadu byl zvolen 2. místostarostou. V roce 2018 post zastupitele obhájil jako lídr hnutí STAN, ve funkci místostarosty ale už nepokračoval.

Z VV do STAN

Když ho před volbami roku 2010 oslovili Radek John, Josef Dobeš a Petr Skokan z Věcí veřejných, rozhodl se za VV jako nezávislý kandidát ucházet o poslanecký mandát. Toho také dosáhl. O rok později byl navíc opětovně zvolen do funkce starosty.

Po rozštěpení VV počátkem roku 2012 sice Šťovíček setrval ve straně, která se přesunula z vládní koalice do opozice, kvůli podpoře Nečasova kabinetu byl ale na sklonku roku z Věcí veřejných vyloučen.

Na jaře roku 2013 pak Šťovíček oznámil, že se rozhodl spojit síly s vládním hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Zdůvodnil to tím, že jsou mu jako starostovi blízké programové cíle hnutí STAN.

Poslancem byl do roku 2013. V roce 2017 znovu kandidoval jako lídr za hnutí STAN v Ústeckém kraji, ale neuspěl.

Články k tématu