Hlavní obsah

Jiří Havlíček

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Jiří Havlíček je český politik a ekonom. Od roku 2014 působil jako náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR. V dubnu 2017 jej prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem resortu.

Narodil se 16. května 1976 v Ledči nad Sázavou. Studoval na gymnáziu v Čáslavi, a poté na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. V roce 2012 si vzdělání ještě doplnil o studium MBA na LIGS University v oboru marketing a komunikace.

Od roku 1998 je členem ČSSD, ve které již při vysokoškolských studiích působil v pozici tajemníka Okresního výkonného výboru ČSSD Kutná hora.

V letech 2000 až 2001 pak jako vedoucí oddělení v rámci úseku Ústředního finančního a daňového ředitelství na Ministerstvu financí ČR. Následující dva roky se věnoval ekonomickému poradenství.

Na ministerstvo průmyslu a obchodu nastoupil poprvé v roce 2003. Zastával tam až do roku 2006 pozici ředitele kabinetu ministra.

Následující čtyři roky strávil ve funkci hlavního manažera a ústředního tajemníka ČSSD.

Politické působení 

V komunálních volbách v roce 1998 a 2002 kandidoval za ČSSD do Zastupitelstva města Čáslav, ale neúspěšně. Zastupitelem se stal až po volbách v roce 2006. O čtyři roky později svůj mandát obhájil a navíc se v listopadu téhož roku stal prvním místostarostou města.

Dne 11. února 2014 byl jmenován náměstkem ministra průmyslu a obchodu a vedoucím Úřadu ministra, kvůli čemuž rezignoval na post místostarosty. Podle svých slov se však chtěl i nadále podílet na rozvoji města, a proto se rozhodl ponechat si mandát zastupitele.

Na konci února 2017 byl z postu ministra průmyslu a obchodu odvolán Jan Mládek kvůli problémům s mobilními operátory. V druhé polovině března pak navrhl premiér Bohuslav Sobotka prezidentu Miloši Zemanovi na uvolněnou funkci právě Jiřího Havlíčka.

Prezident Havlíčka 4. dubna 2017 jmenoval. Funkci vykonával do konce vlády Bohuslava Sobotky, v prosinci 2017 ho nahradil Tomáš Hüner v první vládě Andreje Babiše. V červnu pak byl znovu jmenován náměstkem na ministerstvu průmyslu.

Články k tématu