Hlavní obsah

DOKUMENT: Reakce vedoucího Úřadu vlády na tvrzení pracovníků KPR

PRAHA

Mluvčí Úřadu vlády Lucie Orgoníková zveřejnila stanovisko kabinetu a premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) k výrokům tajemníka prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla o údajném sporu mezi prezidentem a premiérem. Podle Orgoníkové je nepravdivé, že byl program návštěvy prezidenta Ruské federace Putina připraven řadu týdnů dopředu.

Článek

Tvrzení ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislava Jakla, že program návštěvy prezidenta Ruské federace Putina byl připraven už řadu týdnů dopředu, není pravdivé. Stejně nepravdivé je, když se lidé z Hradu ohánějí slovy, že o programu včas informovali.

Ještě dva dny před akcí nebyl podrobný program znám, neboť jej Kancelář prezidenta republiky zatajovala.

Předseda vlády ČR, který měl s prezidentem Putinem pracovní jednání, tak byl díky přístupu prezidenta republiky a jeho podřízených zatlačen do situace, kdy byl ve značné časové tísni.

Ze strany Pražského hradu ale nejde o jediný nedostatek. Komické bylo například rozhodnutí o nepoužití tlumočníků během státní večeře. Předseda vlády tak byl nucen hovořit s prezidentem Putinem německy, čemuž zase nerozuměli další u stolu sedící lidé... Před setkáním s ruským prezidentem pak lidé z Kanceláře prezidenta republiky nechali předsedu vlády čekat 40 minut na jednání s prezidentem Putinem. Pracovní agenda jednání obou státníků se tak dostala do značné časové tísně.

Je tedy zřejmé, že prezidentovi zaměstnanci nebyli schopni akci tak mimořádného významu, jakou návštěva prezidenta Ruské federace bezesporu je, adekvátně zajistit. Takto nelze hazardovat se zájmy naší země.

Lucie Orgoníková

mluvčí vlády ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám