Hlavní obsah

DOKUMENT: Rezoluce OSN č. 1701 k Libanonu

Hlavní body rezoluce OSN č.1701 k Libanonu, kterou jednomyslně schválila Rada bezpečnosti OSN.

Článek

- Požaduje úplné zastavení bojů. Hizballáh musí neprodleně zastavit své útoky a Izrael musí ukončit všechny ofenzivní vojenské operace. Odzbrojení Hizballáhu neuvádí, ale odvolává se na rezoluci č.1559 ze září 2004, která k tomu vyzvala.

- Souhlasí s rozmístěním až 15.000 vojáků OSN, kteří budou koordinovat rozmístění 15.000 libanonských vojáků na jihu Libanonu a stažení izraelské armády.

- Libanon a posílené Prozatímní síly OSN v Libanonu (UNIFIL), jejichž mandát rezoluce prodlužuje do 31. srpna 2007, společně rozmístí své příslušníky v jižním Libanonu současně s tím, jak Izrael začne z tohoto území stahovat své vojáky.

- Úkolem UNIFIL bude zajistit s použitím všech nezbytných prostředků, aby se oblast nestala dějištěm jakýchkoliv nepřátelských akcí.

- Jedinou ozbrojenou složkou v oblasti by se kromě jednotek OSN měla stát oficiální libanonská armáda pod kontrolou libanonské vlády.

- Zakazuje veškeré dodávky zbraní a munice všeho druhu komukoli v Libanonu s výjimkou libanonské armády a vlády a jednotek OSN.

- Požaduje bezpodmínečné propuštění dvou izraelských vojáků, které 12. července unesli bojovníci Hizballáhu, a dali tak podnět k současným bojům. Doporučuje také vyřešení problému Libanonců zadržovaných v izraelských věznicích.

- Zdůrazňuje podporu státní suverenitě Libanonu, jeho územní integritě a nezávislosti v rámci mezinárodně uznávaných hranic v souladu s předešlými rezolucemi č. 1559 a 1680.

- Po obou stranách konfliktu požaduje respekt ke společné hranici vytyčené OSN (modrá linie) po stažení Izraele z jižního Libanonu v roce 2000.

- Od mezinárodního společenství požaduje rychlou finanční a humanitární pomoc pro libanonský lid, včetně prostředků, které by pomohly zajistit návrat uprchlíků. Všechny strany konfliktu činí zodpovědnými za bezproblémový přísun léků a potravin do postižených oblastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám