Hlavní obsah

Klíčové body dohody s Íránem

Vybrané body budoucí dohody o íránském jaderném programu, na nichž se dohodly ve čtvrtek ve švýcarském Lausanne světové mocnosti. Tyto body, které zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí, jsou základem pro konečný text, který má být zformulován při dalších jednáních, jež mají skončit do 30. června.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Článek

– Dohoda zavazuje Írán, že v následujících 15 letech nebude stavět žádná nová zařízení na obohacování uranu a že stávající kapacity na obohacování sníží o dvě třetiny.

– Z počtu 19 000 instalovaných centrifug, které se k obohacování uranu používají, jich pro příště nechá nainstalovaných 6104, bude se jednat ale pouze o první, starý typ odstředivek IR-1. Obohacovat uran jich ale po deset let bude jen 5060 kusů a pouze v hlavním íránském jaderném zařízení v Natanzu. Obohacování uranu nesmí přesáhnout 3,67 procenta.

– Další typy odstředivek Írán nebude v příštích deseti letech používat, 1000 centrifug nové generace IR-2M, které nejvíce znepokojují mezinárodní společenství a které jsou umístěny v Natanzu, Írán odstraní a uskladní na deset let pod dohled Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

– Írán souhlasil s tím, že sníží současné zásoby zhruba deseti tun nízko obohaceného uranu na 300 kilogramů a že tento stav bude udržovat 15 let.

– V podzemním jaderném zařízení Fordo nebude možné obohacovat uran v následujících 15 letech, stejnou dobu zde Íránci nebudou smět vyvíjet technologie související s obohacováním uranu a v areálu také 15 let nesmí být žádný štěpný materiál. Zařízení ve Fordo bude sloužit pouze k vědeckým účelům, zbylé zařízení bude rovněž uskladněno pod dohled MAAE. Podle íránského výkladu dohody zůstane ve Fordo 1000 centrifug a v provozu budou dvě kaskády tohoto zařízení. Polovina kapacity tohoto zařízení bude sloužit k výzkumu nejmodernějších jaderných aktivit a produkci izotopů používaných v průmyslu, zemědělství a lékařství.

– Írán přestaví a zmodernizuje těžkovodní reaktor v Aráku, který bude upraven tak, aby z něho nebylo možné získat plutonium potřebné k výrobě bomby.

– V budoucnu bude využitelný pro mírové výzkumné účely a k výrobě radioizotopů pro lékařské účely.

– Odstraněné zařízení bude zlikvidováno nebo přesunuto do zahraničí.

– Další těžkovodní reaktor nesmí Írán v následujících 15 letech vybudovat, nadbytečnou těžkou vodu Írán prodá v tomto období na mezinárodních trzích.

– Dohoda umožní inspektorům MAAE pravidelný přístup do všech jaderných zařízení, včetně všech íránských subdodavatelů a dalších firem a subjektů, které se podílejí na íránském jaderném programu.

– Inspektoři MAAE budou mít umožněný přístup do uranových dolů a průběžný dozor nad výrobou směsného oxidu uranu U308 (takzvaný žlutý koláč) po dobu 25 let.

– Pod dobu 20 let budou mít inspektoři MAAE umožněný průběžný dohled nad íránskými centrifugami a výrobními i skladovacími kapacitami.

– V případě dodržování podmínek dohody ze strany Íránu zruší EU a USA sankce, které na Írán uvalily kvůli jeho jadernému programu. V případě porušení podmínek ale budou sankce okamžitě opět zavedeny.

– Své sankce a rezoluce spojené s íránským jaderným programem by měla odvolat také RB OSN. Rezoluce, jež se týkají transferu citlivých technologií do Íránu, budou přepracovány tak, aby umožnily dovoz některých dosud zakázaných technologií.

– Sankce uvalené proti Íránu kvůli jeho podpoře terorismu, porušování lidských práv a kvůli zkouškám balistických raket by měly být podle dohody zachovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám