Hlavní obsah

DOKUMENT: Co radí magistrát pro pohyb po Praze

Pražský magistrát vydal pro obyvatele a návštěvníky metropole na čtvrtek desatero, v němž shrnuje, jak by se lidé během stávky měli v ulicích chovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

1. Stávka neznamená, že vůbec nebude jezdit MHD

2. Sledujte pozorně aktuální informace – uděláme vše proto, aby byli občané maximálně informováni o aktuální situaci v souvislosti s provozem MHD a dopravní situací na silnicích.

3. Využijte mimořádnou lodní přepravu – Mimořádná lodní linka bude ve čtvrtek spojovat jižní část a centrum hlavního města se zastávkami Modřany-nádraží, Bráník-přístaviště, Žluté lázně a Centrální přístaviště na Rašínově nábřeží mezi Palackého a Jiráskovým mostem. Lodě vyplují už od 5:00 ráno a provoz na lince potrvá až do 20:00. V ranní špičce poplují lodě z Bráníku do centra a zpět každou čtvrthodinu, z Modřan každou půlhodinu.

4. Omezte pohyb po městě na nezbytné minimum – pokud se musíte po městě po dobu stávky pohybovat, naplánujte si program tak, abyste se maximálně vyhnuli nejproblematičtějším místům.

5. Upravte podle aktuálních informací svou trasu resp. způsob přepravy – využívejte aktuální informace. Nevjíždějte svým vozem do míst, kde jsou hlášeny komplikace.

6. Pokud musíte po Praze cestovat vozem, nevyjíždějte sami – pokud budete muset použít vozidlo, např. na cestu do práce, zkuste se domluvit například s kolegou a jeďte společně. Pomůžete tak snížit počet aut v ulicích.

7. Použijte jednostopý dopravní prostředek – pokud je to možné, použijte k přepravě po Praze jízdní kolo nebo například skútr. Policie ČR i Městská policie budou dohlížet na bezpečnost cyklistů, a na problematických místech (například křižovatky) budou upřednostňovat jejich jízdu.

8. Umožněte průjezd vozidel Integrovaného záchranného systému – ještě důrazněji než obvykle apelujeme na všechny, aby umožnili průjezd zejména rychlé záchranné službě. Musíme udělat vše proto, aby nedošlo k prodloužení dojezdového času.

9. Dbejte pokynů Policie ČR a Městské policie

10. Respektujte se v ulicích navzájem – lze předpokládat, že zejména centrum města bude přetíženo. Proto je třeba brát maximální ohled na druhé. Apelujeme zejména na řidiče osobních automobilů, aby brali ohled na přednostní provoz vozidel MHD, cyklisty a pěší.

Reklama

Výběr článků

Načítám