Hlavní obsah

Radek John

Byl zřejmě jedním z prvních lidí, kteří se o pochybnostech kolem hospodaření SFŽP dověděli. Michálek přišel za Johnem pravděpodobně na sklonku září, aby se s ním poradil, jak postupovat. Podle některých zdrojů to mělo být později. John jej podle svých slov upozornil, že bez důkazů bude mít policie pouze k dispozici Michálkovo tvrzení proti tvrzení podezřelého.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Doporučil mu tedy, aby si pořídil audionahrávky a poté šel na policii. Když se jej Michálek zeptal, kde by mohl získat odpovídající techniku, která by fungovala i za přítomnosti rušiček, odkázal ho John na svého někdejšího kolegu z novinářské branže Janka Kroupu.

John o schůzce s Michálkem mlčel i po propuknutí kauzy. Stejně jako Nečas si vysloužil u opozice kritiku, že neinformoval policii. John se hájil tím, že Michálek ještě neměl důkazy a že jej s podobnými podezřeními kontaktuje 30 lidí denně. Ke schůzce podle něj došlo ve chvíli, kdy vznikala na ministerstvu vnitra příručka, která explicitně radí svědkům korupce, aby si zajišťovali důkazy pořizováním nahrávek.

Před hlasováním o nedůvěře vládě požadoval John coby šéf VV odvolání policejního prezidenta Martinů jako záruku boje proti korupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám