Hlavní obsah

Martin Knetig

Měl blízko k oběma dalším hlavním protagonistům kauzy. S Drobilem se podle MF Dnes zná zhruba deset, spolupracovali například ve státním podniku Lesy ČR. S Michálkem se zase zná z České národní banky, sám jej dokonce do funkce ředitele SFŽP nominoval. Knetig Michálkovi na nahrávkách předkládá plán, jak vyvádět z fondu peníze ve prospěch ODS a Drobilovy kariéry.

Článek

"Pro toho Pavla, aby měl někdy šanci být premiérem, tak bez toho, že pro tu stranu mimo jiné i vydělá peníze... Jinými slovy, je to loupež za bílého dne," opsala Knetigovu výpověď MfD.

Naznačil rovněž, že s Drobilem je domluven: „Jak jsme se domluvili s Pavlem, tak se potom stane, že tam nic nezůstane, kradou všichni...“ Knetig chtěl po Michálkovi, aby manipuloval například zakázku na stavbu čističky odpadních vod v Praze. Tendr se měl předražit o tři miliardy, přičemž půl miliardy se mělo vyvést „bokem“. Michálek měl být tlačen také k tomu, aby vybral předem určenou firmu na poradenské služby v hodnotě 80 miliónů. Knetig také na nahrávce odhalil, že uložením pěti miliard u určité banky by pak protislužbou měly být sponzorovány „nějaké aktivity“.

Drobil na další nahrávce řekl, že Knetig má jeho plnou důvěru. Nakonec jej ale kvůli kauze zbavil funkce poradce, distancoval se od něj a s nadsázkou jej označil za agenta MI5, který říkal nesmysly. Po týdnu řešení kauzy v médiích se Knetig ozval a vyrukoval s prohlášením, že lhal a všechno vzal na sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám