Hlavní obsah

Libor Michálek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústřední postava kauzy SFŽP. O jeho dosazení do funkce ředitele fondu se zasadil Knetig. Michálek se odmítl podílet na korupci, do níž měl být tlačen jen pár týdnů po nástupu do funkce. O svých pochybnostech, zda je v SFŽP vše v pořádku, se svěřil Johnovi. Ten mu poradil, aby pořídil důkazy a poté se obrátil na policii. Nahrávací techniku měl zajistit reportér MF Dnes Janek Kroupa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Článek

O něco později oslovil e-mailem premiéra a požádal jej o schůzku za přítomnosti agentů BIS, aby mu zajistili nahrávací techniku, která by odolala rušícím zařízením. Odpovědi se hned nedočkal, později obdržel vzkaz, že má vše projednat s Drobilem. Nakonec ve spolupráci s reportéry MF Dnes si začal nahrávat rozhovory na vlastní pěst. Vedla ho k tomu prý i nedůvěra v práci policie.

Na nahrávkách s Knetigem je patrné nabádání ze strany poradce ke korupčnímu jednání. Na dalších nahrávkách s Drobilem dostává Michálek vynadáno, že oslovil premiéra. Drobil mimo jiné odkryl mocenské vztahy uvnitř ODS. Jakmile se ministr doví o existenci nahrávek s Knetigem, nabízí Michálkovi dvě varianty. Buď se obrátit na policii, nebo nahrávky zničit. Dostal také nabídku stát se ministerským náměstkem.

Krátce před zveřejněním materiálů v MfD podal Michálek u protikorupční policie trestní oznámení na neznámého pachatele. Den nato jej Drobil odvolal z funkce, důvodem mělo být, že mu zakázal pořizovat nahrávky, jenže od novinářů se dověděl, že to udělal znova. Jednalo se nejspíše o nahrávku pořízenou s ním samotným, o níž neměl tušení.

Podle pozdějšího vyjádření neměl ministr důvěru ve schopnosti Michálka coby ředitele SFŽP, navíc prý mohl Michálek chtít Knetiga vydírat.

Michálka sepsul i Nečas, podle něj měl jít se svými podezřeními rovnou na policii. Omluvil se mu však za svá vyslovená podezření, že si jej chtěl Michálek také nahrávat.

Naproti tomu Michálkův postup schválila například protikorupční organizace Transparency International.

Od ministra dopravy Víta Bárty (VV) dostal nabídku stát se ředitelem Státního fondu dopravní infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám