Hlavní obsah

DOKUMENT: Projev Mirka Topolánka ke své rezignaci

Mirek Topolánek ve středu oficiálně předal kompetence šéfa ODS Petru Nečasovi. Po jednání grémia byl Topolánek značně rozladěn a ve svém proslovu vyjmenoval několik faktorů, které ho vedly k rezignaci. Podle něj je to důsledkem působení nespecifikovaných sil, které si nepřály, aby ODS vyhrála volby. Jeho konec v čele strany označil za jeden z dalších gólů, které si strana v poslední době vstřelila do vlastní branky, a to pravidelně v nejméně vhodných okamžicích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Dobrý den, já jsem dnes seznámil grémium se svým rozhodnutím a to, že vystupuji po výkonné radě až dnes, tak nebylo mým přáním, ale vyhověl jsem Petrovi Nečasovi, který z důvodu středeční tiskové konference a včerejších Otázek Václava Moravce mě požádal, aby k tomuto došlo až ve čtvrtek, takže se nikde neschovávám a nejsem člověk, který by nějakým způsobem tu situaci nechtěl řešit.

Ubezpečuji vás i veřejnost, že po vyškrtnutí z kandidátní listiny jsem nemínil pokračovat ve funkci předsedy ani vteřinu, pokud by nebylo nezbytně nutné udělat některé kroky. Stanovy ODS jsou poměrně nedokonalým materiálem a neřeší situaci, ke které došlo právě na této výkonné radě a která vlastně nám připravila nějakou těžce řešitelnou situaci.

(...)

Topolánek neodchází proto, že by bylo riziko prohry z důvodu klesajících preferencí, to je snad každému jasné, protože preference naopak stoupaly, a ten můj odchod je motivován spíše tím, že bych mohl ty následující volby nakonec vyhrát. Za poslední čtyři roky, a to je jediná politická poznámka, které se dnes dopustím, si ODS čtyřikrát připravila situaci, kdy v době, kdy stoupaly preference, si vstřelila vlastní gól. Poprvé to byla "tlustá vířivka" a situace kolem Tlustého a Moravy, která samozřejmě se připočetla ke špatné regionální kampani a k těm symbolům krajských a senátních voleb, například poplatky, a způsobila nám velmi těžkou prohru.

Podruhé to bylo během předsednictví, pád vlády, což bylo něco neskutečného, v době kdy jsme samozřejmě byli na vrcholu a kdy bychom byli těžce porazitelní. Potřetí to bylo loni, když se sbližovaly a protnuly preference ČSSD a ODS, a v ten den Petr Gandalovič oznámil svoji kandidaturu na předsedu strany. A po čtvrté teď, chci říct, že zřejmě jsou síly, a já je nebudu specifikovat, které měly zájem na tom, aby tomu tak bylo.

Nyní k tomu řešení, fakticky existovaly tři možnosti. Ta první možnost byla svolat okamžitě volební kongres a nechat vygenerovat nové vedení ODS, kdy bych jako odstupující předseda předal stranu novému předsedovi. Z důvodu blízkosti voleb jsem nakonec tuto variantu nepreferoval, i když pořád zůstává určitou hrozbou pro to, aby to dopadlo, jak chci já.

Ta druhá varianta byla, že bych pověřil Petra Nečase podle stanov výkonem fakticky všech pravomocí předsedy a zůstal bych formálním předsedou jenom proto, že jsem nechtěl připustit tu dvojkolejnost.

Našel jsem třetí řešení, které mně připadá nejlepší, nazval bych to podmíněnou rezignací. Na 12. dubna tohoto roku jsem svolal výkonnou radu, která rozhodne o tom, že Petr Nečas - jako jediný orgán, statutární orgán ODS, který to může rozhodnout, o tom, že stranu povede až do volebního kongresu Petr Nečas, a vzápětí poté rezignuji. Tzn. v této chvíli předávám veškeré své kompetence Petru Nečasovi až do konání výkonné rady a výkonná rada bude muset toto rozhodnutí učinit, protože to je jediná možnost z našich stanov.

Myslím si, že to je řešení velmi korektní, které dává Petru Nečasovi to, co mít musí, to je jednoznačnost, která mu dává pravomoci jako předsedovi, jako volebními lídrovi. V tomto smyslu má moji absolutní podporu a já žádám všechny mé případné podporovatele, aby Petra Nečase podpořili, aby volili ODS ve volbách. Já si ponechávám samozřejmě na nějaké své osobní vyjádření k té situaci čas po volbách, žádné rozhovory dělat nemíním, na vaše dotazy odpovídat nemíním, tzn. nepřipouštím dotaz ani na této tiskové konferenci. Kdybych měl hodnotit tu Topolánkovu éru v ODS, tak bych řekl, že řada věcí se mi podařila, jestli jsem měl někde nešťastnou ruku, bylo to v personálních otázkách, což se nakonec potvrdilo. Tímto se s vámi rozloučím, protože si nemyslím, že bych nadále na takové tiskové konferenci vystupoval. Pěkný den.

Reklama

Výběr článků

Načítám