Hlavní obsah

DOKUMENT: Dopis Miroslava Šloufa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miroslav Šlouf, lobbista a přítel Miloše Zemana odchází z ČSSD. Důvody vysvětlil v otevřené dopise. Přinášíme jeho plné znění.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Miroslav Šlouf přichází na jednání Ústřední kontrolní komise ČSSD.

Článek

Vážení přátelé,

čllenem ČSSD jsem více než 15 let a nikdo nemůže říci, že bych pro stranu málo pracoval. Také mě členové ÚVV oceňovali potleskem vstoje a přijímali děkovná usnesení. Šest let jsem stál za Milošem Zemanem jako předsedou Poslanecké sněmovny a předsedou vlády naší země, když pomáhal vyvést republiku z krize. V neposlední řadě jsem na první zavolání předsedy Paroubka v roce 2005 udělal všechno pro to, aby jeho vláda uspěla. Nechal jsem postavit další Zemák, dal dohromady tým, přesvědčil Miloše Zemana, aby do něj sedl a pracoval po tři měsíce ve volební kampani. Např. v Ústeckém kraji jsme v závěru kampaně prohrávali s ODS o cca 4 %. Projeli jsme zde se Zemákem téměř všechny obce a ODS porazili.

Pracoval jsem i uvnitř strany, od předsedy místní organizace, přes člena okresního výkonného výboru a tajemníka městského výkonného výboru v Praze až po funkci člena Ústředního výkonného výboru, kterou jsem vykonával několik volebních období.

Jak je všeobecně známo, od podzimu roku 2006 se mnou především Jiří Paroubek, ale i někteří další členové vedení strany vedli přes media jakousi „polemiku“. Bránil jsem se. Toto obviňování vrcholilo vloni při prezidentské volbě, kdy jsem veřejně vyjádřil názor na nominaci člověka, který se nemohl rozhodnout pro české občanství, leda jako odměnu pro český národ v případě zvolení. A navíc neuměl zopakovat ani heslo na prezidentské standartě. Téměř zuřivá snaha mě z ČSSD vyloučit se nenaplnila. Právem jsem se bránil a Ústřední kontrolní komise strany rozhodla evidentně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Uvedené skutečnosti ve mně samozřejmě vyvolávaly otázky, zda je vhodné, abych působil ve straně, která o názory a práci člena nestojí a jejíž vedení mu svá stanoviska /!/ sděluje přes sdělovací prostředky, aniž ho pozve na jednání orgánů, s výjimkou nakonec a pouze ÚKK. Na úrovni místní organizace ČSSD jsem byl vždy v dobrém kolektivu, který moje názory sice ne vždy akceptoval, ale vždy vyslechl a případně jsme o nich vedli diskuzi. To mě také ve straně drželo až do nedávné doby.

Dnes, při prohlubující se politické a hospodářské krizi, už ale nemohu mlčet. Veřejný postup části členů stranického vedení považuji za nejen nesprávný, ale i škodlivý pro „dolních“ deset milionů našich občanů. Je to tak očividné, že to nemusím ani argumentovat. Hlasy občanů, kteří v nadcházejících volbách nebudou kvůli Paroubkovi, Sobotkovi, Zaorálkovi, Tvrdíkovi a dalším mužům, podle médií na prodej, volit sociální demokracii, by normálně propadly.

Je proto potřeba nabídnout alternativu, která bude vyváženě a reálně pomáhat řešit jak hospodářské, tak politické problémy naší země. Tuto alternativu dnes již, bohužel, sociální demokracie nenabízí. Proto také já organizačně pomohu Miloši Zemanovi při založení nové politické strany „Strany práv občanů“ a její kandidatuře do Poslanecké sněmovny. Konec konců, občanů vůbec nespokojených s výkonem současných politiků přibývá. Také chci veřejně oznámit, že osobně nebudu aspirovat na zvolení ani do orgánů nové strany ani do Parlamentu.

Je to pro mě po těch dlouhých namáhavých a občas i hezkých letech dost těžké, ale rozhodl jsem se, že ve smyslu Stanov ČSSD čl. 8 odstavec 1a) ke dni 31. 10. 2009 ukončím své členství v ČSSD.

Tento dopis zasílám také předsedovi MO ČSSD.

S pozdravem

Ing. Miroslav Š l o u f

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám