Hlavní obsah

DOKUMENT: Dohoda končící koalice s opozicí, premiérem má být Jan Fischer

Končící kabinet Mirka Topolánka se v neděli dohodl s opozicí na podobě překlenovací vlády do předčasných voleb v říjnu. Na nového preméra navrhne Topolánek dosavadního předsedu Českého statistického úřadu Jana Fischera

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jan Fischer

Článek

Čtyři politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, a to Občanská demokratická strana, Česká strana sociálně demokratická, Křesťanská a demokratická unie – čs. strana lidová a Strana zelených (dále jen „smluvní strany“) uzavřely tuto politickou dohodu:

I.

I.Předčasné volby

I.Předčasné volby 1. Smluvní strany se dohodly na takovém postupu v rámci ústavního pořádku České republiky, který zajistí konání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky do 15.10.2009.

2. Konání předčasných voleb podle bodu 1. bude zajištěno přijetím ústavního zákona, jehož návrh předloží skupina poslanců složená ze zástupců smluvních stran Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky do konce měsíce dubna 2009.

II.

II.Překlenovací vláda

II.Překlenovací vláda 1. Smluvní strany se dohodly, že podpoří vznik překlenovací vlády založené na konsensu čtyř politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Tato překlenovací vláda bude složena z nestranických odborníků.

2. Předseda Občanské demokratické strany navrhne prezidentu republiky, aby jmenoval novým předsedou vlády Ing. Jana Fischera CSc.

3. Nový předseda vlády navrhne prezidentu republiky, aby jmenoval ostatní členy vlády z řad nestranických odborníků.

4. Občanská demokratická strana, Křesťanská a demokratická unie – čs. strana lidová a Strana zelených doporučí novému předsedovi vlády kandidáty na ministra obrany, ministra spravedlnosti, ministra financí, ministra životního prostředí, ministra dopravy, ministra školství, ministra kultury a ministra zdravotnictví. Agenda ministra pro lidská práva a národnostní menšiny bude včleněna do působnosti předsedy vlády a řízena vládním zmocněncem pro lidská práva a národnostní menšiny.

5. Česká strana sociálně demokratická doporučí novému předsedovi vlády kandidáty na ministra zahraničních věcí, ministra vnitra, ministra průmyslu a obchodu, ministra zemědělství, ministra pro evropské záležitosti, ministra práce a sociálních věcí a ministra pro místní rozvoj.

6. Smluvní strany navrhnou prezidentu republiky, aby překlenovací vládu jmenoval k 9. 5. 2009.

Tato předběžná dohoda podléhá schválení příslušných orgánů smluvních stran do 7.4.2009.

V Praze dne 5.4.2009

Reklama

Výběr článků

Načítám