Hlavní obsah

PROFIL: Cipi Livniová

Předsedkyně centristické strany Kadima (Vpřed) Cipi Livniová, reprezentuje mladší generaci izraelských politiků. Na politickou scénu vstoupila až v roce 1999, kdy byla zvolena za pravicový blok Likud do Knessetu. Od té doby zastávala několik ministerských postů. V listopadu 2005 následovala Ariela Šarona do nově založené strany Kadima.

Článek

Od roku 2000 zastávala za Likud několik ministerských funkcí, mj, byla ministryní zemědělství, bytové výstavby nebo ministryní pro přistěhovalectví. V Šaronově kabinetu byla patřila k zastáncům stažení z Pásma Gazy.

Po stažení opustila Likud a vstoupila do Šaronem nově založené strany Kadima, která vyhrála volby a její předseda Ehud Olmert se stal v roce 2006 premiérem. Ve vládě Ehuda Olmerta zastává post ministryně zahraničí a vicepremiérky.

Po vydání zprávy kritizující chyby ve válce s libanonským Hizballáhem vyzvala v roce 2007 premiéra Olmerta, aby rezignoval. Olmert nakonec odešel kvůli korupční aféře a Livniová se v září 2008 stala novou šéfkou strany Kadima. Odchod Olmerta znamenal rozpad koaliční vlády vedené Kadimou. Livniové se nový kabinet nepodařilo sestavit.

Biografie

Cipora Livniová se narodila významným členům sionistické organizace Irgun usilující o zrod Izraele Ejtanovi Livnimu a Sáře Rosenbergové.

Vystudovala práva na Bar Ilanově univerzitě a jako právní poradce pracovala v letech 1980 - 1984 pro zpravodajskou službu Mossad. Byla i její tajnou agentkou, spekulovalo se, že chytala teroristy, ale to se nepotvrdilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám