Hlavní obsah

PROFIL: Sarah Louise Heath Palinová

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sarah Palinová se na poslední chvíli postarala o snad největší překvapení klání před prezidentskými volbami v USA. Hvězda dosud málo známé guvernérky Aljašky vyletěla strmě vzhůru koncem srpna, kdy se stala kandidátkou Republikánské strany na viceprezidentku.

Článek

Jak rozporuplný tah to byl, naznačují prvotní tvrzení, že výběr Palinové prosadil liberální nonkonformista a prezidentský kandidát John McCain republikánům navzdory. Později média uváděla, že McCain Palinovou nechtěl a prosadili ji jeho poradci, kterým pak dělala potíže.

Palinová je ještě o tři roky mladší, než demokratický prezidentský kandidát Barack Obama - narodila se 11. února 1964. Nejmladší aljašská guvernérka je zároveň vůbec první ženou, kterou republikáni do Bílého domu nominovali.

Pochází ovšem z Idaha a má anglický, německý a irský původ. Do města Wasilla, jehož starostkou se měla později stát, se s rodinou přestěhovala ještě jako dítě. Palinová vystudovala žurnalistiku na idašské univerzitě. To bylo v roce 1987 a za sebou měla už tři jiná krátká studijní působení. Rovněž už se mohla pyšnit tituly královny krásy Wasilly a druhé vicemiss Aljašky.

Razantní nástup

Političkou se stala v roce 1992. Do té doby byla téměř pět let televizní sportovní reportérkou a pomáhala manželovi rozjet jeho komerční rybářský podnik. Zastupitelkou se stala v 28 letech, starostkou, když jí bylo 32.

Politickou kariéru Palinové provázejí kontroverze související s její katolickou vírou. Začaly už po jejím převzetí postu šéfky radnice. Někdejší ředitelka městské knihovny tvrdí, že Palinová hned několikrát naznačila chuť některé tituly z knihovny vyřadit jako nevhodné. V lednu 1997 Palinová oznámila její odvolání spolu s šéfem městské policie. Po vlně nesouhlasu vyhazov pro knihovnici druhý den stáhla. Šéf policie Palinovou zažaloval, u soudu však neuspěl.

Během dvou tříletých období v úřadu starostky se Palinové nejprve podařilo hlavně snížit daně a pak prosadit výstavbu dvou sportovních komplexů a opravu veškeré hlavní infrastruktury.

Nejmladší guvernérka

Do úřadu guvernérky nastoupila v prosinci 2006. Byla nesmírně populární. Počátkem ledna 2007 naznačovaly průzkumy napříč voličským spektrem, že se těší podpoře až přes 90 procent.

Sympatie si získala i předchozím svým nekompromisním postojem během působení v komisi pro uchování bohatství aljašské ropy a zemního plynu, kde měla dohlížet na dodržování etických pravidel. V lednu 2004 post opustila kvůli nesouhlasu s vedením. Na svého šéfa později podala stížnost kvůli údajnému porušování pravidel. Přidala se také ke stížnosti na generálního prokurátora, kterého vinila ze střetu zájmů. Oba muži museli nakonec své posty opustit a někdejší hlavní komisař musel zaplatit vysokou pokutu.

Ne všechny její kroky se ale setkaly s pochopením – Palinové podpora rozšíření těžby i v chráněných místech vyvolala celonárodní debatu. Kontroverze rovněž vyvolal plán tzv. mostu či mostů do země nikoho. Také povolení lovu vlků ze vzduchu vyvolal nevoli ochránců přírody. Palinové návrh na odměnu za každého odstřeleného vlka padl, až když ochránci vyhráli soud. Další v řadě byla tzv. kauza Troopergate, kdy měla Palinová tlačit na propuštění policisty, který se rozváděl s její sestrou a usiloval o péči o dítě.

V říjnu 2008 navíc stanice CNN uvedla, že si Palinová nechávala neoprávněně proplácet i lety svých dětí do míst, kam nebyly oficiálně pozvané. Celkový účet, který za 64 jednosměrných a 12 zpátečních letů svých dcer guvernérka státu Aljaška vystavila, činil 21 012 dolarů (přes 400 000 korun). Další stovky dolarů stály hotely. Palinové úřad tvrdil, že cesty byly vždy spojené s oficiálními příležitostmi, a že její cestovní výdaje jsou o 80 procent nižší, než u jejího předchůdce.

Palinová v úřadu guvernérky však zaznamenávala i úspěchy. Podařilo se jí snížit státní výdaje, omezit závislost na penězích z federálního rozpočtu a mimo jiné také prodat guvernérské letadlo, které zakoupil její předchůdce. Schválila též vybudování severního ropovodu do Spojených států přes Kanadu.

Kandidatura do Bílého domu

Koncem srpna 2008 oznámil republikánský kandidát na prezidenta John McCain, že si vybral Palinovou za svou viceprezidentku. Šlo to rychle – 24. srpna jí zavolal, 27. ho ona navštívila v jeho domě v Arizoně a 29. byla představena voličům. McCainova mluvčí tvrdila, že se dvojice poprvé setkala v únoru, v médiích se ale objevily i spekulace, že se Palinová s McCainem před uvedením viděla jen jednou.

Volba Palinové byla dalším překvapivým tahem původního outsidera McCaina v jeho tažení do Bílého domu. Podle některých pozdějších zpráv to ale vůbec nebyla jeho volba. Palinovou prý prosadili jeho poradci. McCainovi měla přitáhnout konzervativní křesťanské voliče, voličky neúspěšné demokratické uchazečky Hillary Clintonové a zároveň ukonejšit tvrdé konzervativní jádro republikánů.

Ať tak, či tak: spoustě republikánům Palinová neseděla. Nelíbila se třeba vlivnému senátorovi Joeovi Liebermanovi nebo guvernérovi Massachussetts Mittu Romneymu a později s ní měli mít problémy také McCainovi poradci. Tvrdili, že nespolupracuje s týmem a sbírá body jen pro sebe. Znelíbila se i Palinové negativní kampaň proti demokratu Baracku Obamovi, o němž řekla, že “se kamarádí s teroristy”. Narážela na někdejší Obamovo napojení na Billa Ayerse, zakladatele radikální skupiny Weathermen.

McCain s Palinovou se svou kampaní ve volbách neuspěli, Američané zvolili prezidentem demokrata Baracka Obamu.

Palinová má se svým mužem Toddem pět dětí: syny Tracka (1989) a Triga (2008) a dcery Bristol (1990), Willow (1995) a Piper (2001). Syn Track nastoupil v září 2008 roční vojenskou službu v Iráku. To už byla Bristol pět měsíců těhotná. Nejmladší Trig má Downův syndom.

Názory Sarah Palinové

  • Odmítá potraty
  • Odmítá sňatky homosexuálů
  • Staví se za právo vlastnit zbraně, je členkou vlivné organizace sdružující majitele zbraní NRA, ráda loví a rybaří
  • Podporuje rozšíření těžby ropy na Aljašce, podpořila stavbu obřího plynovodu, kterým bude kanadská společnost TransCanada přepravovat zemní plyn z oblasti North Slope.
  • Ve fiskální a sociální politice razí tvrdě konzervativní přístup
  • Podporuje trest smrti
  • Podporuje školní výuku kreacionismu i evoluční teorie
  • Je proti výzkumu kmenových buněk
  • Za oteplování klimatu podle ní nemůže člověk, vyzývá nicméně k přijetí opatření proti změně

Reklama

Související témata:

Související články

PROFIL: Barack Hussein Obama

Černošského senátora z Illinois Baracka Obamu řadily průzkumy v roce 2007 mezi přední demokratické kandidáty na post příštího amerického prezidenta. Obama...

PROFIL: John Sidney McCain

Republikánským uchazečem o křeslo v Bílém domě byl v roce 2008 čtyřnásobný senátor za stát Arizona a bývalý pilot amerického vojenského námořnictva John...

PROFIL: Joseph Robinette Biden

Delawarského senátora Joe Bidena si kvůli jeho zkušenostem vybral kandidát Demokratické strany na prezidenta Barack Obama za svého možného příštího...

Výběr článků

Načítám