Hlavní obsah

DOKUMENT: Putin začal provádět změny hned po nástupu do čela státu

Milníky působení Vladimira Putina ve funkci ruského prezidenta. Putin končí v úřadu v květnu.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Prosinec 1999 - Prezident Boris Jelcin překvapivě oznámil rezignaci a oznámil, že řízením státu je pověřen premiér Putin, který nastoupil do čela vlády v srpnu 1999.  

Únor 2000 - Putin prohlásil, že vojenská operace v čečenské metropoli Grozném skončila.

Březen 2000 - Putin zvítězil v prvním kole prezidentských voleb se ziskem 52,94 procenta hlasů.

Duben a květen 2000 - Parlament ratifikoval a Putin podepsal rusko-americkou smlouvu START-2 a smlouvu o úplném zákazu jaderných zkoušek (CTBT).

Červen 2000 - Putin podepsal novou ruskou zahraničněpolitickou doktrínu, která byla reakcí na údajnou dominanci USA a na rozšiřování NATO. Srpen 2000 - Havárii ruské jaderné posádky Kursk v Barentsově moři nepřežil nikdo z 118 členů posádky.

Říjen 2001 - Během setkání Putina se svým americkým protějškem Georgem Bushem na summitu APEC v Šanghaji poprvé vyplulo na povrch sbližování obou politiků.

Červenec 2002 - Putin podepsal zákon o privatizaci zemědělské půdy, který poprvé od revoluce 1917 zavedl do ruské legislativy možnost její koupě nebo vlastnění jednotlivci.

Říjen 2002 - Po útoku komanda na čečenskými teroristy obsazené moskevské divadlo Dubrovka zemřelo na následky otravy plynem, který byl použit při zásahu, 129 civilistů a 40 teroristů.

Březen 2003 - Putin rozšířil pravomoci Federální bezpečnostní služby (FSB).

Říjen 2003 - Zatčením generálního ředitele ropného gigantu Jukos Michaila Chodorkovského vyvrcholila aféra, která otřásla ruskou politickou scénou a vyvolala protesty i ze zahraničí.

Prosinec 2003 - Volby do Státní dumy vyhrála prokremelská strana Jednotné Rusko, která získala 37,57 procenta hlasů.

Únor 2004 - Putin odvolal vládu premiéra Michaila Kasjanova, který se poté stal jedním z hlavních kritiků Kremlu.

Březen 2004 - Putin zvítězil v prvním kole prezidentských voleb se ziskem 71,31 procenta hlasů. Druhý v pořadí, komunista Nikolaj Charitonov, dostal o téměř 60 procent hlasů méně.

Srpen 2004 - Duma schválila zákon o zrušení sociálních výhod, jimž se těší miliony důchodců a válečných veteránů, a jejich nahrazení peněžními přídavky. Zákon vyvolal mohutné protesty.

Září 2004 - Smrtí 331 lidí (včetně 186 dětí) skončilo po útoku ruských jednotek třídenní obléhání školy v severoosetském městě Beslan. Skupina asi 30 teroristů, kteří byli až na jednoho zabiti, zadržovala ve škole 1200 rukojmích. Po útoku Putin oznámil sérii dalekosáhlých opatření k boji proti terorismu, která výrazně posílila kontrolu Kremlu nad zemí.

Prosinec 2004 - Duma schválila zákon, který zrušil přímou volbu gubernátorů.  

Březen 2005 - Při operaci ruských jednotek v Čečensku zahynul čečenský povstalecký prezident Aslan Maschadov.

Červenec 2005 - Duma schválila návrh zákona o volbách na všech úrovních, který předložil Putin a který favorizuje velké strany. - Stát získal kontrolu nad společností Gazprom, která je největším producentem zemního plynu na světě.

Prosinec 2005 - Duma schválila všeobecně kritizovaný návrh zákona omezujícího činnost nevládních organizací.

Červenec 2006 - V Ingušsku byl zabit čečenský polní velitel Šamil Basajev, iniciátor většiny teroristických útoků v Rusku.

Říjen 2006 - Před svým domem byla zastřelena Anna Politkovská, která kritizovala politiku Kremlu v Čečensku.

Listopad 2006 - V Londýně zemřel na otravu radioaktivním poloniem 210 bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který již před smrtí obvinil ze své vraždy Putina.  

Leden 2007 - USA požádaly o umístění radarové základny v ČR. Americký záměr vybudovat v Evropě protiraketovou základnu vyvolal ostrou kritiku Kremlu. - Urovnáním sporu mezi Ruskem a Běloruskem o cla a poplatky za tranzit ropy byl ukončen výpadek dodávek ropy z Ruska do Evropy.

Duben 2007 - Putin oznámil, že Rusko pozastaví plnění Smlouvy o konvenčních silách v Evropě (CFE) do té doby, než ji začnou dodržovat státy NATO.

Červenec 2007 - Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že zimní olympijské hry se v roce 2014 budou poprvé v historii konat v Rusku. Uspořádá je město Soči.

Prosinec 2007 - Volby do Státní dumy s jasnou převahou vyhrála strana Jednotné Rusko, kterou vedl do voleb Putin. Strana získala ve Státní dumě ústavní většinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám