Hlavní obsah

DOKUMENT: Tradice volebních úterků sahá do agrárních dob

Právo, Novinky, rei, roš

Pojem superúterý se v USA vztahuje k úterku z kraje února či března prezidentského volebního roku, během něhož se v největším počtu federálních států konají primární volby před celonárodními shromáždění politických stran. Kvůli snaze jednotlivých států sehrát důležitou roli předčí letošní primárky svým rozsahem všechny dosavadní. Volební úterky mají v USA tradici z dob, kdy země byla převážně agrární.

Foto: Profimedia.cz

Letos se o superúterku volí i v Kalifornii.

Článek

Neděle zůstávala vyhrazena pro kostel a mnozí lidé potřebovali aspoň den, aby se ze svých usedlostí dostali k volebním místům. Kromě toho je úterý považováno za nejproduktivnější den týdne.

Pojmu superúterý bylo poprvé použito patrně při prezidentských primárkách v roce 1984. Mimořádné volební úterky tehdy byly hned tři. Poslední z nich zajistil Walteru Mondaleovi nominaci za demokraty.

Při volbách o čtyři roky později v úterý 8. března se konaly primárky v devíti státech amerického jihu. Demokraté se v tradičně republikánských státech rozhodli pro jednotně uspořádané regionální primárky, z nichž měl vzejít obecně přijatelný umírněný kandidát. Plán ovšem nevyšel, hlasy si rozdělili Jesse Jackson, Al Gore a Michael Dukakis. Od té doby se složení států, v nichž se o superúterku volí, různí.

Jelikož se volby o superúterku konají v mnoha amerických státech, které se od sebe geograficky a sociálně liší, znamenají skutečný test kandidátů a vítězům dává šance na získání závěrečné nominace.

V roce 1992 superúterý vyneslo do popředí do té doby neúspěšného demokrata Billa Clintona, jenž se později stal prezidentem. Nominaci přineslo superúterý v roce 2000 i republikánu Georgi W. Bushovi a demokratu Al Goreovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám