Hlavní obsah

DOKUMENT: Prohlášení Jana Švejnara

Prezidentský kandidát Jan Švejnar v sobotu řekl, že pokud bude zvolen českým prezidentem, vzdá se amerického občanství. Přinášíme celý text jeho prohlášení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Švejnar

Článek

Budu-li zvolen prezidentem České republiky, vzdám se americké státní příslušnosti. K tomuto rozhodnutí jsem dospěl po zralé úvaze a po diskusích s řadou svých blízkých, především s manželkou a dětmi.

Funkce prezidenta republiky je službou národu, závazkem k stoprocentní oddanosti zájmům České republiky. To by pro mě samozřejmě platilo i v případě, že bych si zachoval dvojí občanství. Hájit české zájmy je pro mne o to přirozenější, že vlast, rodnou zemi, jsem vždy měl jen jednu. Amerika se mne ujala v době, kdy jsem měl za sebou deset let života se statutem uprchlíka. Budu jí za to vždy vděčný – ale pouto s rodnou zemí má jinou, vyšší hodnotu.

Ve chvíli, kdy jsem se o kandidatuře rozhodoval, jsem své dvojí občanství za problém nepovažoval. Vedl mne k tomu názor odborníků, že dvojí občanství je slučitelné s výkonem funkce prezidenta republiky, a také precedens několika ministrů české vlády, kteří dvojí občanství měli. Avšak při četných, často velmi dojemných setkání s občany jsem pochopil, jak hlubokým symbolem je pro národ prezidentská funkce. Plně jsem pocítil oprávněné očekávání občanů, že o výlučnosti loajality prezidenta ke svému národu nesmí být pochyb. I pouhé zachování dvojího občanství je proto v symbolické rovině problematické.

Rezignovat na americké občanství pro mne není lehké, a to především z emocionálních důvodů. Nejedná se o jednoduchý problém ani z právně-administrativního hlediska a i v praktické rovině mi toto rozhodnutí může do budoucna přinést jisté komplikace.

Proto bych o vzdání se amerického občanství v jiné situaci neuvažoval. Avšak chci se stát prezidentem České republiky, což je ta největší čest, o jakou se Čech může ucházet. Být prezidentem je osudový závazek – a jsem připraven vážnost tohoto závazku stvrdit ochotou obětovat občanství země, která mi dala druhou šanci.

Zdůrazňuji, že toto rozhodnutí nečiním na nátlak kohokoli. Není to taktické rozhodnutí, není to ani povinnost vyplývající z Ústavy České republiky. Z mé strany je to uznání naprosté mimořádnosti postavení a závazku prezidenta vůči svému národu a státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám