Hlavní obsah

PROFIL: Hillary Diane Rodhamová Clintonová

Právo, Novinky, roš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátorku Hillary Clintonovou pasovaly předvolební průzkumy do role jednoznačné favoritky mezi demokraty pošilhávajícími po Bílém domě. Šedesátiletá Clintonová je historicky vůbec první manželkou exšéfa Bílého domu, jež se sama prosadila ve vysoké politice. V případě jejího zvolení v listopadu 2008, by se stala první americkou prezidentkou.

Foto: Brian Snyder , Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Narodila se 26. října 1947 v Chicagu v rodině metodistů. Její otec, syn velšských a anglicky imigrantů podnikal v textilnictví. Matka, jejíž předkové byli rovněž Velšané, Angličané, ale i Skotové a kanadští Francouzi působila v domácnosti.

Jako studentka přičichla k politice paradoxně ve opačném táboře: podílela se na prezidentské kampani republikána Barryho Goldwatera. Zlom v jejích postojích nastal v roce 1968. Eskalující válka ve Vietnamu a politické a sociální napětí v americké společnosti přivedly 21letou studentku práv Hillary Rodhamovou k demokratům.

Práva absolvovala na Yaleské univerzitě v roce 1973. Tam se také poznala se svým pozdějším manželem Billem Clintonem, kterého si vzala v roce 1975.

Hillary Clintonová s manželem Billem a dcerou Chelseafoto: Reuters/Jason Reed

Od republikánů k demokratům

Katapultem profesionální kariéry ne příliš charismatické ženy známé svým pedantstvím se stal skandál Watergate, jenž v roce 1974 vedl k demisi republikánského prezidenta Richarda Nixona.

Hillary se stala členem prestižního právnického týmu, jenž zneužití moci prezidentem vyšetřoval. Zastupovala tam demokraty. Za republikány byl tehdy týmu Fred Thompson, jenž se nyní pokouší získat nominaci na prezidentského kandidáta za republikány.

Také Clintonová slibovala změnu.foto: Reuters/Brian Snyder

Clintona Hillary následovala do jeho domovského Arkansasu, kde začala působit v právnické firmě Rose Law Firm. Zatímco její manžel byl později zvolen guvernérem státu, stala se Clintonová generální prokurátorkou Arkansasu. O jejích profesionálních kvalitách svědčí i to, že v letech 1988 a 1991 figurovala v první stovce nejvlivnějších právníků v USA.

Bouřlivá 60. léta, která zavedla Hillary a Billa k levici v Demokratické straně, měla reprízu v 90. letech, ale v jiném aranžmá. Clinton v roce 1992 vyhrál volby a jeho příchod do Washingtonu popudil republikánský establishment.

Osm bouřlivých let v Bílém domě

Clintonových osm let v Bílém domě poznamenaly skandály, které vyšetřovali prominentní právníci blízcí republikánům. Hillary jako vůbec první dáma USA vypovídala před velkou porotou o Whitewateru - případu finančních podvodů v realitním podniku, v němž se s manželem účastnila. Obvinění proti ní nakonec nepadla.

Koncem 90. let však osobní vztah prvního páru prošel tvrdým testem, když se provalila sexuální aféra Clintona se stážistkou Monikou Lewinskou. Prezident vše nejprve popíral a Hillary se ho zastávala. Prohlašovala, že jde o pravicové spiknutí. Pak přišlo Clintonovo vynucené přiznání, jež bylo pro Hillary hlubokým ponížením. Manželství nicméně vydrželo.

První americká prezidentka?

V roce 1999 se Hillary Clintonová rozhodla kandidovat za Demokratickou stranu na senátorský úřad za stát New York a volby o rok později vyhrála. V roce 2006 pak její setrvání v úřadu potvrdila drtivá většina voličů. Svou kandidaturu na prezidentský úřad senátorka oficiálně oznámila 20. ledna 2007.

V primárkách byla podle předpokladů vedle Baracka Obamy favoritkou. Z jednoho z nejvyrovnanějších soubojů v dějinách ale vítězně nevyšla. Odstoupila po posledních primárkách a oficiálně podpořila Obamu.

Transparent na podporu Hillary Clintonové hlásí: Ženská síla do Bílého domu.foto: Reuters/Brian Snyder

Clintonová, kterou voliči i odborníci považují za liberální političku a jejíž nejsilnější oblastí je podle The Almanac of American Politics ekonomická, sociální a zahraničněpolitická oblast, má za sebou už řadu neúspěchů. Svou reformu zdravotnictví v roce 1994, která měla péči učinit dostupnější, neprosadila, neprošla hlasováním v Kongresu.

Kritikové Clintonové vyčítají také její podporu prezidentu Bushovi při invazi do Iráku v březnu 2003.

Clintonová je autorkou řady statí, předmluv, článků a knih pro dospělé i děti. Články z let 1995 až 2000 o lidech, s kterými se setkala na cestách, vyšly souborně v knize Talking It Over. Za dramatizaci své knihy It Takes a Village: And Other Lessons Children Teach Us získala Clintonová v roce 1997 ceny Grammy za nejlepší namluvené album roku. Stejně byla i oceněná mluvená verze jejích memoárů z 2003, nazvaných Living History (Oživlá historie).

S manželem Billem má Hillary Clintonová jedno dítě, dceru Chelsea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám