Hlavní obsah

DOKUMENT: Výzva odborářů proti reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzva odborářů, kterou přečetli na sobotní demonstraci proti vládní reformě veřejných financí v Praze na Václavském náměstí.

Článek

Účastníci demonstrace v Praze na Václavském náměstí 23. června 2007 vyzývají veřejnost a všechny politiky zastavme škrtformu!

Sešli jsme se zde na Václavském náměstí, na místě, kde v historii naši občané nebojácně protestovali proti nespravedlnosti. Na tomto místě lidé v roce 1989 necinkali klíči pro vítězství několika vyvolených jedinců, ale pro svobodu a lepší život v občanské společnosti. I my zde nyní vyjadřujeme nespokojenost s nespravedlivou reformou, kterou chystá současná koaliční vláda. Tuto reformu má však zaplatit většina z nás zdražením potravin a základních potřeb, snížením sociálních dávek a zavedením poplatků u lékaře.

Vláda připravila nezodpovědný pokus na obyčejných lidech, kteří tento experiment zaplatí. Pro takovýto reformní hazard nezískala vládní koalice od občanů ve volbách mandát. Jsme si vědomi nutnosti ozdravit veřejné finance, víme, že na dluh se žít nedá. Odmítáme však reformu, která bude cestou do chudoby pro velké skupiny zaměstnanců. Odmítáme, aby reforma nejvíce ohrožovala zaměstnance s nízkými a průměrnými výdělky, rodiny s dětmi a důchodce. Odmítáme reformu, kde bohatí budou ještě více bohatnout a chudí budou ještě více chudnout. Jako odbory na to máme plné právo, je to naše povinnost. Zastupujeme velkou skupinu občanů - zaměstnanců, kterým má být nesmyslně zdaňován jakýsi superhrubý příjem.

Politici nám o reformě lžou, zatajují její skutečné záměry a dopady. Starší občany katastrofálním zadlužením České republiky. Paradoxně cílem reformy ve skutečnosti není záchrana veřejných rozpočtů. Dluhů se nezbavíme, když snížíme daně, škrtneme výdaje, zlikvidujeme benefity a stravování pro zaměstnance. Zajištění výběru potřebných příjmů do veřejných rozpočtů vláda reformou vůbec neřeší. Nepřejeme si, aby stát zadlužoval další generace. Musíme se ale ptát, proč má být deficit státního rozpočtu smazán úsporami na úkor zaměstnanců s průměrnými a podprůměrnými příjmy. Jak je možné, že za 14 dní nemoci s průměrným platem přijdeme téměř o tisícikorunu, přitom pojistný systém, do kterého přispíváme pro případ nemoci, je v přebytku přes sedm miliard! To není reforma. To je škrtforma. Takovouto škrtformu odmítáme.

Vláda nám lže a zatajuje skutečnou pravdu o reformě. Klíčem celé reformy, která má zastavit zadlužování státu, má být výrazné snížení daní bohatým. Snížení, které naopak ve svém konečném výsledku způsobí další miliardové schodky ve státním rozpočtu. Ptáme se: Jak je chce vláda zakrýt? Odpověď zní: Tím, o čem raději nemluví. Privatizací a zpoplatněním veřejných služeb - zdravotnictví, školství, veřejné dopravy, energie, pošty! Méně majetní na tyto služby finančně nedosáhnou a budou se muset spokojit s omezeným rozsahem. Proto odmítáme tuto škrtformu, která bude příčinou růstu chudoby a zvětšení společenských rozdílů. Česká společnost potřebuje takovou reformu, na které se budou spravedlivě podílet všichni občané podle svých majetkových a příjmových podmínek. Potřebujeme reformu, která si posvítí na daňové úniky a skutečné černé pasažéry!

Vyzýváme poslance a senátory Parlamentu ČR: Nedopusťte nespravedlivou reformu veřejných financí! Ukažte, že jste tu pro všechny své voliče a ne jen pro vyvolené!

Zastavte škrtformu a přijměte reformu, která není ideologickým gestem, ale profesionálně promyšleným a připraveným dokumentem!

Vyzýváme občanskou veřejnost, ptejte se politiků, které jste volili, proč reformní snížení daní nejvyšším příjmovým a majetkových skupinám máme zaplatit my zaměstnanci a naše rodiny.

Praze, Václavské náměstí, 23. června 2007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám