Hlavní obsah

SPECIÁL: Vše o filmu Roming

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěšných Účastnících zájezdu natočil mladý režisér Jiří Vejdělek Roming, veselou road movie o dvou Romech v roztřeseném náklaďáku. V hlavních rolích září Marián Labuda a Bolek Polívka.

Článek

Roming se točil podle scénáře Marka Epsteina v létě a na podzim 2006. Koncem roku již probíhaly dokončovací práce.

Ve filmu se dva nerozluční kamarádi - Roman (Marián Labuda) a Stano (Bolek Polívka) - šinou náklaďáčkem po okreskách průměrnou rychlostí deset kilometrů denně. Místo hotelu spí pod hvězdnou oblohou. Místo kufrů mají jen deku a láhev dobré kořaličky.

"Doufám, že nám udělá přinejmenším stejnou radost jako Účastníci zájezdu a stejnou radost že udělá divákům - je to komedie s Bolkem Polívkou a Marianem Labudou. Doufám také, že bude vtipná, přestože mně osobně odoperovali v sedmi letech na žádost rodičů smysl pro humor - prý se to se mnou už tehdy nedalo vydržet. Teď se živím tím zbytkem mozku, který mi zůstal," říká režisér Jiří Vejdělek.

Slovo Roming je složeno z "Rom" a "ing". Postava, kterou hraje Labuda, má totiž syna, z něhož má být první inženýr na romském sídlišti. V angličtině zároveň připomíná putování.

Podle režiséra se nejedná se o sociální studii, ale především o komedii. Romové se mu do příběhu hodili, protože "dokážou zpívat a tančit" a bez nich by to prý nebylo "tak veselé a divoké".

Upoutávka na film Roming

Bolek Polívka o své postavě Stana řekl: "Stano miluje svobodu a také si vnitřní svobodu chce uchovat. Dnešní doba se byrokratizuje, jsme stále kontrolováni, omezováni v rychlosti - nejen na dálnicích, ale i v rychlosti občanské. Chce se po nás, abychom byli spořádaní, já tomu říkám, že se Evropa helvetizuje. Stano je sympatický tím, že svobodu prostě žije a to se mi krásně hraje. On navíc chápe svobodu postaru. Pro něj to znamená cestovat, kdy chci, kam chci - když se chci najíst, tak si utrhnu jablko a nezajímá mě, že je to náhodou cizí strom."

"Bavil jsem se už při čtení scénáře, což je strašně záludné, protože, když je scénář takto krásně napsaný, tak se taky může krásně pokazit, protože každý čeká, že z takového scénáře musí vzniknout dobrý film. Mně se moc líbí, že když se to nakonec povede, všichni říkají: oni to vlastně psali pro tebe! To mám vždycky radost. Kromě krásného scénáře jste dostal i krásného partnera, Mariána Labudu. Jedním z nosných momentů filmu je vztah dvou nejen fyzicky, ale i povahově odlišných chlapíků Romana a Stana," dodává Polívka.

Mariánu Labudovi byla role Romana velmi blízká: "Sám jsem otec dvou synů. Problémy, které člověk má se syny, jsou možná někdy větší, než s dcerami. U dcery je otcovství takové přirozenější, ale když se střetnou chlapi, otec a syn, jakoby na sebe narážely ty veličiny, které ve věku, kdy syn dospívá, jsou stále silnější."

Většinu scén natáčel společně s Bolkem Polívkou. "My jsme se spolu trávili každý celý filmovací den - pokud se Bolek neurazil a neodešel z karavanu. Za ty hodiny a hodiny jsme se jeden o druhém dozvěděli tolik, co dovolím si tvrdit - o něm možná neví ani jeho žena. To čekání vás doslova nutí vracet se do minulosti, vzpomínat, hrabat se v tom, vymýšlet, fabulovat," říká. 

Nejnáročnější prý byla scéna na Slapech, kde museli do tmavé, bahnité vody. "Bylo to zrovna v době, kdy Bolek byl na mne uražený, nemluvil se mnou. Já jsem stál nad ním a jemu po kluzkém dně ujížděly nohy. A tak urážka- neurážka, když si chtěl zachránit život, musel se mne zachytit a přitulit se ke mně. A jak byl blízko, ten den mi poprvé pošeptal do ucha: Děkuji ti Mariáne, že stojíš při mně!" vzpomíná Labuda.

ROMING (ČR/Rumunsko/SR)
Režie: Jiří Vejdělek
Scénář: Marek Epstein
Kamera: Jakub Šimůnek
Střih: Jan Daňhel
Hudba: Vojta Lavička
Hrají: Bolek Polívka, Marián Labuda, Vítězslav Holub, Jean Constantin, Vladimír Javorský, Oldřich Vlach. Corja Moise, Eva Leinweberová
Premiéra: 31: 5. 2007

Audioukázky:

Bolek Polívka o postavě Stana, kterou hraje

Bolek Polívka o náročných scénách s M. Labudou, jak bylo těžké ho potopit

Marián Labuda o sblížení s B. Polívkou díky čekání, kdy spolu herci tráví veškerý čas

Marián Labuda o natáčení scény na přehradě, kdy musel Bolkovi pomáhat

Reklama

Související články

Jiří Vejdělek znovu na zájezdu

Po mimořádně úspěšném režijním debutu Účastníci zájezdu přichází režisér Jiří Vejdělek (35) s filmem Roming. Natočil ho podle scénáře Marka Epsteina a znovu...

Marián Labuda: Jsem váš a těší mě to

V plejádě slovenských herců, které přijalo za své i české publikum, patří Marián Labuda k těm nejoblíbenějším. Nezapomenutelný řidič Pávek ve Vesničce mé,...

Výběr článků

Načítám