Hlavní obsah

SPECIÁL: Kauza týraného Ondřeje

Novinky, alt

Na začátku května 2007 odstartovala jedna z nejpodivnějších českých kriminálních kauz - případ týrání bratrů v Kuřimi. Policie v pondělí 7. května objevila v jednom z kuřimských domů svázaného nahého chlapce a zadržela jeho matku. Původní informace o týrání se během několika týdnů rozrostly do bizardního příběhu o neexistujícím dítěti a sektě.

Článek

První dny byly takovou expozicí příběhu. Děj se rozjížděl a stále vypadal jako příběh matky, která po rozvodu nezvládla své děti a uchýlila se k jejich týrání. Soud na ni uvalil vazbu a děti putovaly do zařízení Klokánek.

O případu rodiny Mauerových se popsaly už stohy novinového papíru, k případu se v bulvárních médiích vyjadřovali ti nejneuvěřitelnější lidé - senzibilové, psychologové, učitelé, sousedé kamarádů a všichni měli "své verze".

Týraný Ondřej. Repro ČTK

Kauza se postupně rozrůstala a policisté obvinili celkem šest lidí.

Postižení, zneuživaní, pod vlivem sekty

Policie na začátku o případu pouštěla na veřejnost část informací. Jejich zapeklitost ale spekulacím spíše nahrávala. Po několika dnech policisté na případ uvalili informační embargo. V médiích se ale do té doby objevila identita chlapců, text výpovědi jednoho z nich a také záběry, které snižují důstojnost dítěte.

Podle prvních informací, zveřejněných ihned po zadržení Kláry Mauerové, byly v domě tři děti - Ondřej, Jakub a Anna. Informace o jejich věku a zdravotním stavu se postupně měnily. Ondřej měl být sluchově postižený a Anna mentálně postižená. Postupně vyšlo najevo, že Ondřej žádným postižením netrpí a dívka má podle příbuzných sociální fobii.

Podivný způsob týrání (chlapce zřejmě nikdo nebil) a to, že dítě bylo často nahé, nahrával spekulacím o sexuálním zneužíváním. Do hry se dostala i verze se sektou.

Z kauzy Ondřeje se postupně vyvinula kauza "Anička". Všechno otevřel její útěk 12. května. Přes policii se na veřejnost dostal její podivný životní příbeh. Nebyla sestrou Ondřeje a Jakuba a jejich matka Klára Mauerová žádala o její svěření do péče. Zveřejněná verze příběhu o tom, odkud Anna přišla, nahrávala rozmanitým spekulacím o jejím původu. Příběhu o dítěti narkomanů, které 13 let šťastně žilo s babičkou či Klárou Mauerovou, aniž o něm měl kdo tušení, se prostě věřit nedalo.

Informace se měnily každý den a vývoj postupně došel do stádia: Anička neexistuje a její identita měla být zřejmě vytvořena jen uměle. Podle jedné z verzí se měla stát novým kultem sekty.

Anna dítě, Anna žena

V domě s Kateřinou Mauerovou žila dvatřicetiletá Barbora Škrlová, kterou Jakub a Ondřej považovali za "sestřičku Aničku".

Právě tato žena podle testů DNA byla ve čtvrtek 11. května odvezena do zařízení Klokánek jako Anna. Vypadala prý starší, skrývala si obličej, zaměstnankyně ani doktoři ale rozdíl téměř dvaceti let na drobné ženě nepoznali. Za pár dní zmizela a police po ní pátrala.

Pohřešovaná Barbora Škrlová, která se vydává za 13letou dívku. Foto: Repro Novinky

Týdny bez úspěchu. Pak se ale sama objevila na českém velvyslanectví v Kodani a poskytla rozhovor Lidovým novinám. Její jednání odpovídalo spíše dítěti než dospělému člověku. A právě to měl být důvod, proč se ji její blízcí snažili úředně "omladit". Špatně prý snášela reakce svého okolí na to, že si ráda hraje a vůbec má dětské projevy a vyjadřování. Doslova řekla, že "ta Barunka byla pro okolí nepohodlná tím, jak se chovala."

Z Dánska přesídlila do Norska a tam se vydávala za třináctiletého chlapce Adama a s touto identitou chodila půl roku do tamní školy. Byla převezena do ČR a obviněna z podílu na týrání dětí. Fotografie, jak Škrlová, známá dosud jako štíhlá holčička, vystupuje na ruzyňském letišti jako menší žena s chlapeckým sestřihem a v náručí svírala medvídka, působila jako zjevení.

Barbora Škrlová při převozu do brněnské vazební věznice. Foto:Repro ČT

Týrání odmítala a tvrdí, že je sama obětí. Děti prý musela bít proto, aby sama nebyla bita.

V případu byly obviněni i další lidé, bratr Škrlové Jan Škrla a známý Kateřiny Mauerové Jan Turek a vychovatelka Hana Bašová. Podle výpovědí Ondřeje a Jakuba je všichni týrali na chatě na Vysočině.

Právě Kateřina hrála v případu klíčovou roli. Zmanipulovala údajně svou sestru, matku chlapců. Tvrdila jí, že z dětí rostou darebáci a musí na ně být přísnější. Podle výpovědi matky Kláry Mauerové u soudu jí tresty pro chlapce nařizoval jakýsi tajemný doktor po mailu a po SMS zprávách. Tímto doktorem ale zřejmě byla sama Kateřina či Škrlová. Mauerová u soudu litovala, že se nechala zmanipulovat a nařkla svou sestru, že ji připravila o rodinu.

Soud ji nepravomocně poslal na devět let do vězení. Její sestra Kateřina dostala let deset. Škrlová půjde do vězení na pět let, stejně jako Jan Turek. Jan Škrla a Hana Bašová si odsedí let sedm.Všichni se odvolali.

Děti v Klokánku

Ondřej a Jakub jsou stále v Klokánku. Jejich otec Radek Coufal žádal v předběžném opatření o svěření, soud to ale odmítl. Čeká, až bude mít byt, v němž se o děti může starat. Se syny se ale navštěvuje a mohou u něj doma trávit čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám