Hlavní obsah

SPECIÁL: Kauza gripen

Novinky, alt

Neuskutečněný prodej 24 stíhaček JAS-39 Gripen české armádě v roce 2001 je v posledních dnech opět středem zájmu. Vyvolala ho reportáž švédské televize, kterou cesta za korupčními skandály British Aerospace (BAe) přivedla až do ČR v době opoziční smlouvy a tehdy skloňovanému, leč nyní už zapomenutému tématu, korupci kolem prodeje gripenů české armádě.

Článek

Reportáž Švédů nepřinesla žádné důkazy, že ke korupci českých politiků došlo. Několik tehdejších či současných zákonodárců ale potvrdilo, že nabídky výhod za to, že budou hlasovat "pro gripeny", skutečně dostali.

Podle reportérů byl hlavním tahounem lobbyingu šéf české pobočky BAe Steve Mead. Ve své kanceláři měl nástěnku se jmény a fotografiemi českých politiků a u každého barevnou tečku - rozhodnuté hlasovat pro, rozhodnuté hlasovat proti a nerozhodnuté. Hlavně na ty poslední se měl se svým tlakem zaměřovat.

BAe, s níž výrobce gripenů, švédský Saab, uzavřel smlouvu o tom, že do ČR stíhačky prodá, podle reportáže založila v Panamě off shore společnost (firmu, kterou je možné založit v tzv. daňových rájích, nikdo nezkoumá původ peněz, které přes společnost jdou), v níž měly být prostředky právě na uplácení. Celkem prý bylo pro tento účel určeno v přepočtu 1,5 miliardy korun.

Peníze měl mít k dispozici například Rakušan Alfons Mensdorff-Pouilly, který měl se svou firmou prodej gripenů v ČR zajistit. "Moje společnost MPA má smlouvu s BAe od roku 1992 na konzultační služby ve východní Evropě. Podle této smlouvy jsem byl měsíčně placen," sdělil on sám britskému deníku The Guardian. Za odměnu měl od BAe dostat až 40 miliónů liber. Ovšem jen v případě, že se prodej zdaří.

To se však nakonec nestalo. Výdaj 60 miliard za nákup stíhaček byl v roce 2002 příliš vysoký - země měla za sebou povodně a stát hledal peníze, kde se dalo. Realizovat už tak kontroverzní nákup by zřejmě politikům neprošlo.

I když se prodej neuskutečnil, česká armáda gripeny přece jen používá. V roce 2004 si je od Švédska pronajala. Jednání o pronájmu už ale probíhala na vládní úrovni, nikoliv na firemní. Podle zahraničních médií se měl ale Mensdorff podílet i na jednáních o pronájmu.

; ;

Korupcí se začala původně zabývat britská strana - šetřila korupci v BAe, o pomoc žádala švédskou stranu právě kvůli smlouvě se Saabem. Minulý týden pak uplácení začala šetřit i švédská prokuratura a poslední únorový den i Češi. Podezření se ovšem netýká jen obchodu s Českem. Podobné praktiky mohly provázet i prodej gripenů Jihoafrické republice.

Češi už přitom korupci jednou šetřili. Podnět k tomu podal tehdejší senátor a předseda ODA Michael Žantovský. Někdo mu prý nabízel úplatek, když bude v horní komoře hlasovat pro. Česká policie vše šetřila, ale za tři měsíce případ odložila. V kauze se prý nejspíš uplácelo, ale nelze to prokázat.

V dokumentu švédské televize mluvili i další zákonodárci o tom, že jim někdo nabízel úplatek, například nynější předseda Senátu Přemysl Sobotka nebo exsenátorka Jitka Seitlová.

Kavan Švédům naletěl

Kauza, kterou švédská televize znovu rozpoutala už ale má jednu malou oběť. Je jí exministr zahraničí Jan Kavan. Švédští redaktoři ho zpovídali a vydávali se za zástupce zbrojní firmy, kterou si najala právě BAe, a ptali se ho právě na korupci v letech 2001-2002. Kavan místo toho, aby hovor ukončil, se s oběma muži scházel, vyptával se jiných lidí na informace, které oni po něm chtěli a spolu s lobbyistou Petrem Michopulosem za nimi jel do Londýna.

V reportáži novinářům tvrdil například to, že by mohl zařídit zdržení policejního vyšetřování v ČR a otevřeně mluvil i o tom, že se v kauze uplácelo. Tím, kdo uplácení organizoval, měl být právě Steve Mead. Ten se ke všemu odmítl vyjádřit.

Když vyšlo najevo, že oba muži jsou novináři, tvrdil Kavan, že jeho slova zkreslili či vytrhali z kontextu. Když  reportáž odvysílala Česká televize odvolával se i na špatný překlad.

Pravdou ale je, že novináři neukázali důkaz, který by jejich tvrzení potvrdil. Vycházeli ze slov zdroje, který měl s vyjednáváním o prodeji co do činění. K dispozici mají prý i smlouvu mezi BAe a společností Valurex na Panamách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám