Hlavní obsah

TÉMA: Rakušan Fritzl 24 let zneužíval a věznil dceru

AMSTETTEN
Aktualizováno

Loni v dubnu svět šokovala kauza incestu z rakouského Amstettenu. Třiasedmdesátiletý Josef Fritzl po 24 let zneužíval a věznil svou dceru ve sklepení svého domu. Dceru znásilňoval od jejích jedenácti let, je také otcem jejích sedmi dětí, jedno po porodu zemřelo a Fritzl jeho tělo spálil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Tři děti se mu pak podařilo legálně adoptovat a přivést do bytu pár metrů nad sklepením, který sdílel s Rosemarie Fritzlovou, manželkou a matkou Elisabeth. Zbylé tři děti do doby, než byl případ prozrazen, nespatřily denní světlo.

Od roku 1984 až do roku 1993 byla jeho dcera Elizabeth zadržována v jediné místnosti. Teprve poté Fritzl sklepní prostory rozšířil. Děti, které se narodily předtím, tedy musely přihlížet, jak otec dceru pravidelně znásilňoval.

Martýrium začalo tím, že Fritzl 28. srpna 1984 tehdy osmnáctiletou Elisabeth požádal, aby mu pomohla snést do sklepa jedny dveře. Hned nato ji ale spoutal ruce a přivázal ke sloupku - na dva dny. Pak byla po dobu šesti měsíců přivázána na laně, aby si mohla aspoň dojít na toaletu.

Fritzl byl zavřen do vazební věznice v St. Pollen. Ve výpovědi uvedl, že dceru věznil, aby ji ochránil před drogami.

Plán sklepení Fritzlova domufoto: Právo

Vyšetřovatelé případu oznámili, že zajišťování stop ve sklepním úkrytu bylo v zásadě ukončeno, pokračuje však průzkum celého domu, který má dohromady rozlohu asi 1000 metrů čtverečních, i přilehlé zahrady a garáže.

Sklepní vězení mělo rozlohu 60 metrů čtverečních, výška místností bez jediného okna dosahovala jen 1,7 metru. Dnes dvaačtyřicetiletá Elisabeth má z těchto nelidských podmínek téměř bílé vlasy a její kůže je bledá, skoro „průsvitná“.

Obětem zatím zůstává odepřen pohled z oken na kvetoucí stromy. Okna jejich pokojů jsou zatemněna. Po letech věznění v temném sklepení by jim prý náhlý přechod na denní světlo mohl ublížit.

Sklepní vězení bylo podle zveřejněných údajů velké asi 60 metrů čtverečních.foto: ČTK/AP

Výstavbu sklepního vězení údajně plánoval již několik let dopředu. Fritzl po sobě zanechal finanční dluhy ve výši 1,5 miliónu liber (48,2 mil. Kč), které by mohly rodinu zruinovat, nyní je bestiální otec je ve vazbě. Podle rakouských zákonů mu hrozí až 15 let vězení.

Proces s Fritzlem začíná 16. března u zemského soudu v rakouském Sankt Pöltenu. Hrozí mu za to až 20 let vězení.

Média označují soudní jednání za proces století. Tomu odpovídají i přísná bezpečnostní opatření. Kolem zemského soudu vyrostly zábrany, které se používají například při fotbalových utkáních či velkých koncertech. Uzavřen bude i vzdušný prostor nad soudní budovou. Přelíčení se odehraje s vyloučením veřejnosti.

Kdo je Josef Fritzl

Josef Fritzl se narodil 9. dubna 1935. Vyrůstal bez otce a v dětství byl podle jeho sestry téměř denně bit svou matkou. Vyučil se elektrotechnikem. Se svou ženou Rosemarie má sedm dětí. Poprvé měl problémy se zákonem v roce 1967, kdy byl obviněn ze znásilnění. Fritzl vlastní v Amstettenu pět nemovitostí, některé však značně zadlužené, včetně domu, v jehož sklepení zneužíval a věznil svou dceru a následně i jejich potomky. V březnu 2009 byl odsouzen na doživotí a byla mu přikázána ochranná léčba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám