Hlavní obsah

TÉMA: Boj o chobotnici na Letné

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory kolem nové budovy Národní knihovny vzbuzují hněv i smích. Na podzim roku 2007 vychrlila média během několika týdnů tak protichůdné zprávy, že mnohý čtenář ztratil přehled, kdo je pro, kdo je proti, či kde má budova stát. Problémy však sahají mnohem hlouběji - do chvíle, kdy Národní knihovna vypsala architektonickou soutěž.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Výstavba nové Národní knihovny se stala celospolečenským tématem. Vyjadřují se k ní odborníci, politici i veřejnost. Řešení je zatím v nedohlednu.

Článek

Již v roce 2005 hovořil ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek v deníku Právo o nutnosti postavit novou budovu. "Všichni chápou reálný argument, že když nezačneme dnes, tak kolem toku 2010 Národní knihovna přestane plnit základní funkci při zpracování a zpřístupňování nových přírůstků," hrozil tehdy Ježek.

Proběhla mezinárodní architektonická soutěž a 2. března 2007 Ježek na tiskové konferenci v Klementinu slavnostně vyhlásil vítěze: ateliér Future Systems z Velké Británie architekta českého původu Jana Kaplického, který se během následujícího měsíce stal jedním z nejznámějších lidí v ČR.

O projektech rozhodla mezinárodní porota pod vedením architektky Evy Jiřičné, jejímiž členy byly architektka Zaha Hadid, urbanistická expertka UNESCO Irene Wiese-von Ofen, architekti José Grinberg, Petr F. Bílek, John Eisler a environmentální expert Tony Mc Laughlin.

Mezi českými architekty to ale vřelo - objevily se hlasy, že soutěž byla zmanipulovaná. Nejdříve se jim nedostávalo příliš publicity, a tak koncem října uspořádali tiskovou konferenci, kde zpochybnili způsob vypsání soutěže i složení poroty a žádají její zrušení. Otevřený dopis, který architekti napsali ministru kultury Václavovi Jehličkovi (KDU-ČSL), upozorňuje na to, že soutěžní podmínky byly zpracovány nekvalitně po obsahové i formální stránce. 

Vizualizace Národní knihovny na Letné. Foto: FUTURE SYSTEMS/Jan Kaplický

Podezřelé se jim zdá i složení poroty, kde prý zasedly "osoby vítězi velmi blízké". Na otázku Novinek, koho konkrétně tím myslí, architekt Martin Roubík odpověděl: "Paní Jiřičná, která byla partnerkou vítěze (Jana Kaplického pozn. red.), nebo pan Bílek, který dělá rekonstrukci Klementina, i paní Zaha Hadid."

Navíc Kaplický porušil podmínku umístění skladiště národních konzervačních fondů do nadzemní části budovy.

Generální ředitel Národní galerie Milan Knížák na jaře rozproudil debatu o umístění knihovny. "Projekt Kaplického se mi osobně líbí, ale zamlouvaly se mi i jiné návrhy. Nicméně umístění na Letenské pláni by bylo nešťastné. Je to jediná nezastavěná plocha v Praze a vzhledem k tomu, že poblíž je panorama Hradčan, tak by to asi nebylo to nejlepší řešení. Kdyby podobná stavba stála jinde, mimo historické centrum, stala by se zcela jistě atrakcí," řekl začátkem března.

Následovaly desítky dalších článků odborníků i politiků, kteří uváděli argumenty pro Letnou i proti Letné. 

Vizualizace interiéru. Foto: FUTURE SYSTEMS/Jan Kaplický

V dubnu se premiér Mirek Topolánek setkal s Janem Kaplickým a o návrhu stavby se nevyjadřoval příliš nadšeně. Zmínil hlavně, že neví, zda na to Česká republika vůbec bude mít peníze.

V květnu pak vstoupil do sporu prezident Václav Klaus a všemi médii proběhla jeho slavná věta: "Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla."

Začátkem října přišla další rána. Proti nové knihovně na Letné se postavili zastupitelé z pražské ODS, byli ji ochotni tolerovat jen dál od centra. Předseda zastupitelského klubu ODS Pavel Žďárský řekl, že udělá vše pro to, aby stavba na Letné nestála. 

Vizualizace Národní knihovny na Letné. Foto: FUTURE SYSTEMS/Jan Kaplický

Ředitel Národní knihovny Vlastinil Ježek řekl, že návrh architekta Jana Kaplického by bylo možné upravit. 

Pražský primátor Pavel Bém uvedl, že nová knihovna je ve vztahu k pražské památkové rezervaci nekonečně neohleduplná a nerespektuje územní plán. Architekt Jan Kaplický připustil, že knihovna v Praze být nemusí a dodal, že to vyvolá nedůvěru k architektonickým soutěžím v ČR.

Vizualizace Národní knihovny na Letné. Foto: FUTURE SYSTEMS/Jan Kaplický

Poté se ukázalo, že knihovna na Letné nemůže být už proto, že stavba se "rozrostla" i na pozemky, které nebyly pro její umístění schváleny. Pražští radní dodali, že by knihovnu chtěli na Strahově. Pražský primátor Pavel Bém se 18. října sešel ve studiu TV Nova s architektem Janem Kaplickým. Oba muži ve studiu zklidnili emoce, které debatu provázely.

O týden později byl na schůzce primátora Pavla Béma (ODS) a ředitele NK Vlastimila Ježka ustaven tým, který se bude zabývat umístěním a podobou knihovny. V týmu je mimo jiné primátor Bém, ředitel NK Ježek i archtekt Kaplický.

Podle Béma musí nyní dostat slovo odborníci, a je nezbytné, aby do procesu vstoupili i právníci. "Byla ustavena komise architektonická, památkářská a právnická," uvedl Bém.

Výroky o knihovně

Václav Havel: "Je to zvláštní a možná symptomatické, že česká veřejnost... mlčí k monumentům banality, jako je novostavba na Karlově náměstí nebo jako je dům na rohu Václavského náměstí a ulice 28. října naproti paláci Koruna... A když někdo jednou za deset let navrhne zajímavý, originální dům, tak je vzbouření na vsi.

Václav Klaus: "Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla."

Architektka Eva Jiřičná: "Kde je psáno, že právě politici jsou rozhodčími při střetu estetických představ? ... Politici ať se zamýšlejí nad sebou a o knihovně ať nechají rozhodnout mladé lidi. 

Reklama

Související články

Novou knihovnu na Letné postaví Jan Kaplický

Vítězem architektonické soutěže na projekt nové budovy Národní knihovny na Letné v Praze je ateliér Future Systems z Velké Británie architekta českého původu...

Výběr článků

Načítám