Hlavní obsah

SPECIÁL: Radovan Krejčíř

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radovan Krejčíř, kontroverzní podnikatel, kterého české úřady stíhají pro podezření z řady trestných činů, nadále uniká policii. Krejčíře, který v červnu 2005 utekl z ČR na Seychelské ostrovy, zatkla 21. dubna 2007 policie v Jihoafrické republice. Tamní soud jej v červenci propustil na kauci. Jeho vydáním do ČR se začne zabývat od září.

Článek

Podnikatel byl propuštěn z vazby na kauci ve výši 5 miliónů randů (15 miliónů korun). Krejčíř musel odevzdat svůj pas a musí se dvakrát týdně hlásit na policii.

Česká strana se snaží o Krejčířovo vydání do ČR. Ministerstvo spravedlnosti nejprve poslalo do JAR žádost o prodloužení vazby a 11. 6. také žádost o Krejčířovo vydání do ČR.

Jak dlouho trvá 40 dní

Nic kolem kontroverzního podnikatele nemá jednoznačný průběh. Před jeho propuštěním na kauci se jeho právníkům na začátku června podařilo přesvědčit soud, že česká strana včas nedodala dokumenty k vydání. Na to ČR měla 40 dní. Počítala s termínem do 19. června, jak vyšlo podle obvyklých právních postupů.

Právníci ale tamní soud přesvědčili, že do lhůty se započítávají i víkendy. Soud proto hned vydal nový zatykač, aby v případě tohoto propuštění mohl být Krejčíř opět zatčen.

Krejčířovi advokáti ale opět zabodovali. Přesvědčili úředníky, aby Krejčíře pustili z vězení i po čtvrté hodině odpoledne, což se běžně nedělá. Policie tak na něj před branami vězení nečekala, protože s něčím podobným nepočítala.

Jakmile soud znovu rozhodl o tom, že má být Krejčíř opět zatčen, podnikatel, do té doby nezvěstný, přišel za svými právníky a nechal se zatknout.

Krejčířův útěk 2005

Když Krejčíř v červnu 2005 uprchl policistům přímo před nosem a o pár týdnů později se objevil na Seychelských ostrovech, nebyla to jen nepochopitelná ostuda pro policii, "akce" prohlídky Krejčířovy vily, která skončila jinak, než policisté plánovali, stála také definitivně místo i tehdejšího policejního prezidenta Jiřího Koláře.

Policisté nejprve jezdili na Seychely Krejčíře monitorovat a v ČR se objevovaly zprávy, které lidi zvedaly ze židle: jak Krejčíř surfuje, nakupuje, zakládá firmy, sluní se na pláži.

Rozvědka ale po celou dobu podnikatele sledovala. Střípky šly vypozorovat ze zpráv, které se občas objevily. Rozvědka čekala jen na to, až zemi opustí. Na území jiného státu bylo možné využít mezinárodní zatykač.

Kliknutím na mapu ji zvětšíte do nového okna.

Autor mapy: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Krejčíř se ale na Seychelách neměl tak idylicky, jak to mohlo vypadat. "I ty malé seychelské ostrovy mu začaly být malé," řekl na brífingu ke Krejčířovu zadržení ministr vnitra Ivan Langer. Podnikatel si v místě nadělal nepřátele a nebyl na tom nejlépe ani finančně.

Podnikatel vycestoval nejprve na Madagaskar, použil falešné doklady na jméno Egbert Jules Savy. Nechal si narůst vousy, nasadil si brýle. Ani to mu ale nebylo nic platné. Jihoafričtí policisté měli přesné informace, podle kterých ho poznali a zadrželi.

Podle prvních informací to vypadalo, že si Krejčíř přijel do JAR pro peníze. Tamní úředníci ale soudí, že se tam Krejčíř přijel usadit. Že tam na něj čekali policisté, bylo pro něj překvapením.

Jeho manželka i syn zůstali na Seychelách. Podle policistů se oba nakonec vrátí do ČR, protože nebudou mít peníze.

Podvody a příprava vraždy

Krejčíř je v ČR obviněn z několika trestných činů, kvůli dalším je stíhán. Ve dvou případech byl už odsouzen (jednou pravomocně a jednou nepravomocně) a bude mít právo požádat o nový proces.

Pokud opravdu v ČR skončí, bude také moci navrhovat důkazy v případech, v nichž ještě není vypracována obžaloba. Šetření se tak možná protáhnou.

Jaké trestné činy měl Krejčíř spáchat

:: příprava vraždy

:: příprava vraždy :: podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod :: omezování osobní svobody

:: vydírání

Reklama

Související témata:

Související články

Z čeho je Krejčíř obviněn

Radovan Krejčíř je zřejmě spolu s Viktorem Koženým nejznámějším podvodníkem v Česku. Zatímco Koženému slunná dovolená skončila před dvěma lety,...

Výběr článků

Načítám