Bakterie Listeria monocytogenes způsobuje listeriózu - onemocnění, které postihuje lidi i zvířata. Projevuje se mírným horečnatým stavem. Pro zdravé lidi nepředstavuje výrazné nebezpečí, může ale ohrozit lidi s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy a osoby vyššího věku.

V poslední době vzbudil rozruch častější výskyt nebezpečné bakterie, než je obvyklé. Sérii nálezů odstartoval hermelínový salát od pražské firmy Lahůdky Palma a lahůdkový salát od ostravské firmy Nové lahůdky Sixta, jejichž prodej 14. prosince zakázalo ministerstvo zdravotnictví. O den později se objevily zprávy o dalším závadném produktu - sýru Baladur výrobce Prom-Prodej.

Vzápětí ministerstvo zdravotnictví informovalo, že v listopadu zemřeli na Moravě tři lidé, u kterých byl prokázán výskyt listerie. Ve stejném měsíci zemřel i novorozenec, jehož matka měla listeriózu při současném chronickém onemocnění imunitního systému. Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u 17 lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezónnímu výskytu.

Co je listerióza a jak ji lze léčit čtěte ZDE.

Od 18. prosince se proto rozběhla společná akce ministerstev zdravotnictví a zemědělství, Státní veterinární správy (SVS) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Akce kromě prvních nálezů odhalila listerii také v dalších salátech v Litovli a v Zábřehu a v sekané od ostravského výrobce.

Další případy výskytu nebezpečné bakterie byly zjištěny na konci prosince. Bakterie se objevila v šunkové rolce v aspiku jesenické výrobny lahůdek OLE - Lahůdky a v lahůdkách provozovny Na červenici 1904 svitavského podniku Jednota, u tlačenky firmy Rezpo Břeclav, u játrového salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštiky firmy R&R Food Tetčice, ve výrobně firmy Strejček Brno a v dalších dvou výrobnách lahůdek - Gurmán plus se sídlem v Černilově u Hradce Králové a Zvičinské uzeniny a lahůdky z Bílé Třemešné.

Na konci roku objevili pracovníci olomoucké veterinární správy listerii v osmi výrobcích. Bakterii obsahovala tlačenka z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanos z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekaná z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačenka z Brodku u Přerova, aspik pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobása z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačenka vyrobená firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salám Junior Středního odborného učiliště Jeseník.

Po novém roce byla listerie zatím nalezena v lahůdkách Řeznictví a výrobny lahůdek Jindřicha Kosiny v Seči na Chrudimsku a v závitcích v aspiku, které pocházely z provozovny Jednoty Třešť na Jihlavsku.

O18 prosince do 2. ledna 2007 provedly orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) 404 kontrol, celkem uložily 23 sankcí v celkové výši 33 500 korun. Odebraly 98 vzorků, z nichž byla v 11 z nich (11 %) zjištěna přítomnost bakterie.

V prosinci zemřel na listeriózu jeden člověk. Celkem bylo v roce 2006 hlášeno 8 případů úmrtí a 62 případů onemocnění listeriózou. Pět dalších případů se v současnosti prověřuje.

Chronologie výskytu listerie v ČR
14.12. zákaz prodeje dvou salátů od Lahůdek Palma a Nových lahůdek Sixta
15.12. objev listerie v sýru Baladur výrobce Prom-Prodej
16.12. hygienici a veterináři zahájili kontrolu v obchodech
18.12. zahájení hlavního zátahu proti listerii
18.12. vyšel najevo výskyt listerie v tvarůžkárně společnosti A.W. v Lošticích na Šumpersku
19.12. hygienici našli bakterii listeriózy v další várce sýru Baladur
20.12. SZPI zakázala firmě Lahůdky-Palma výrobu lahůdkových salátů
21.12. podle MZ se nárůst nakažených zastavil
22.12. listerie odhalena v lahůdkářství v Litovli a v Zábřehu
22.12. kontrola zjistila listerii v sekané ostravského výrobce
22.12. další závadný Baladur objeven na Ústecku
27.12 Listerie zjištěna v šunkové rolce v aspiku jesenické výrobny lahůdek OLE - Lahůdky
29.12 Hygienici objevili bakterii v lahůdkách firem Gurmán plus se sídlem v Černilově u Hradce Králové, Zvičinské uzeniny a lahůdky z Bílé Třemešné, v provozovně Na červenici 1904 svitavského podniku Jednota, v tlačence firmy Rezpo Břeclav, játrovém salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštice firmy R&R Food Tetčice a ve výrobně firmy Strejček Brno. Listerii pak dále obsahovala tlačenka z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanos z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekaná z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačenka z Brodku u Přerova, aspik pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobása z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačenka vyrobená firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salám Junior Středního odborného učiliště Jeseník
5.1. Bakterie objevena v pochoutkovém salátu v Řeznictví a výrobně lahůdek Jindřicha Kosiny v Seči na Chrudimsku
9.1. Hygienici odhalili nebezpečnou bakterii v závitcích v aspiku z provozovny Jednoty Třešť na Jihlavsku

O výskytu listeriózy čtěte také
Veterináři našli listeriózu i v sekané
Lahůdkárna nesmí vyrábět saláty kvůli nebezpečné bakterii
Nebezpečná bakterie se objevila v dalším sýru Baladur
Kvůli listerióze probíhá celostátní kontrola potravin
Hygienici varovali před sýrem Baladur
Ministerstvo zakázalo prodej dvou druhů salátů