Hlavní obsah

Čunek čelí novému trestnímu oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality obdržel v pondělí trestní oznámení na vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka. Technický správce Centrálního registru dlužníků ČR Jiří Jehlička ho viní z toho, že jako vsetínský starosta prodal realitní společnosti H&B Real 51procentní podíl ve Vsetínských bytech s.r.o. výrazně pod cenou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda lidovců Jiří Čunek čelí dalšímu trestnímu oznámení

Článek

Informaci o novém trestním oznámení potvrdil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Jehlička v oznámení citoval z loňského usnesení jihlavského státního zastupitelství o zastavení Čunkova stíhání.

Podle Jehličky z usnesení vyplývá, že Čunek jako vsetínský starosta prodal realitní společnosti jedenapadesátiprocentní podíl Vsetínských bytů s.r.o. výrazně pod tržní cenou, která byla podle usnesení nejméně 6 773 784 korun. Prodej ale nakonec vynesl městu Vsetín jen 3 618 000 korun.

"Po celou dobu řízení (o údajném úplatku) se nikdo nezabýval tím, jestli byl vůbec prodej podílu v souladu se zákonem a jestli byl pro město výhodný," vysvětlil Jehlička.

Protikorupční policie teď podle Skřepka zjišťuje, zda takové podezření již policie neprošetřovala v souvislosti s obviněním z přijímání úplatků. Pokud ne, předá protikorupční útvar případ vsetínské policii. Pokud se ale podobné šetření již vedlo, nebude se policie dále Jehličkovým trestním oznámením zabývat.

Kauza Čunek nanovo?

"Chápu, že podávat nejrůznější trestní oznámení na Čunka je nyní zřejmě in. Chci jen upozornit pana Jehličku a všechny další příznivce této ideje, že díky skutečně obdivuhodnému úsilí Policie ČR nalézt v mé minulosti jakoukoliv nesrovnalost, již téměř neexistuje skulina v mém životě, která by nebyla prošetřena. Zřejmě se tak u mě začíná naplňovat přísloví - kdo jinému jámu kopá, sám do ní nakonec spadne," reagoval Čunek.

Podle něj policie již prodej podílu ve Vsetínských bytech vyšetřila. "Odhad tržní ceny 6 773 784 korun provedla firma Nova s.r.o. Druhý odhad téže firmy byl dokonce cca 14 miliónů korun. Oponentský posudek zpracovaný nezávislým ústavem stanovil nejen, že cena 3 618 000 korun, za kterou byl prodej uskutečněn, byla odpovídající, ale navíc v odhadu Nova s.r.o. našel řadu závažných odborných pochybení," uvedl v tiskovém prohlášení vicepremiér.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čunek již dříve čelil obvinění z korupce, podle něhož měl coby někdejší starosta Vsetína za prodej podílu společnosti Vsetínské byty s.r.o. realitní společnosti H Real údajně převzít zhruba půlmiliónový úplatek.

Loni v listopadu bylo ale stíhání proti němu definitivně zastaveno a se závěry žalobce Arifa Salichova se ztotožnilo i Nejvyšší státní zastupitelství, které rozhodnutí o zastavení stíhání ponechalo v platnosti.

Reklama

Související články

Úřad Vesecké v kauze Čunek ovlivňoval policii

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) mělo v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) mnohem závažnější roli, než dosud připouštělo. Náměstek nejvyšší státní...

Výběr článků

Načítám