Hlavní obsah

V Bruselu alespoň jednou za život okradou každého, říká novinářka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Bruselu se nejčastěji hovoří ve spojitosti s institucemi Evropské unie. Život za jejich branami je však pro řadového obyvatele Belgie diametrálně odlišný. O specifikách místního života, zvycích, bezpečnosti i gastronomii si v novém díle podcastu Pas a pusu povídají Michael Švarc a novinářka deníku Právo Kateřina Farná, která v Bruselu čtyři roky žila.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • V čem je Brusel komplikované město? (11:30)
  • Jaký vztah mají Belgičané k přezouvání bot? (17:57)
  • Jak časté jsou v Bruselu krádeže? (30:00)
  • Co v Bruselu vidět jako turista? (45:49)
  • Jak pestrá je belgická gastronomie? (56:17)

Brusel a potažmo celá země je ze správního hlediska velmi komplikovanou metropolí, která klasické hlavní město v mnoha ohledech nepřipomíná. Koexistují tu zaměstnanci klasických belgických úřadů a eurounijních institucí, přičemž pro každé platí třeba rozdílný daňový systém.

„Brusel je pro spoustu lidí nečitelný. Jak pro ty, co v něm žijí, pracují či studují, tak pro ty, co o něm denně čtou v médiích po celém světě,“ míní Farná, která o svém čtyřletém pobytu v belgické metropoli napsala před několika lety knihu Jak jsem potkala Brusel. Sumíruje v ní své zážitky, poznatky, postřehy, ale i různé historické a současné reálie.

Zároveň jde o město, kde se náročně žije v tom smyslu, že si člověk musí dlouhodobě hledat to svoje, řekla v podcastu Farná. Celou epizodu naladíte v audio přehrávači v úvodu článku.

Foto: Richard Wágner, Novinky

Kateřina Farná a Michael Švarc diskutovali o přednostech i záporech Bruselu.

V Bruselu je pro mnohé poměrně palčivou otázkou bezpečnost. Ve městě totiž nejsou nikterak výjimečné nejen kapesní krádeže, ale i vykrádání bytů či aut.

„Dobře situování zaměstnanci úřadů a diplomatických struktur odjíždějí na dovolené nebo do svých domovin, a jisté jiné struktury to moc dobře vědí a ví, kdy je ten správný čas navštívit jejich obydlí. Zároveň tam jsou gangy, které se zaměřují na vykrádání aut,“ zkonstatovala Farná.

„Troufám si tvrdit, že jsem nepotkala v Bruselu nikoho, kdo by aspoň jednou nenarazil na jednu z těch položek, o kterých jsem mluvila. Ale aby to tak nevyznělo, ne všichni v Bruselu kradou!“ zdůraznila Farná a vyzdvihla mimo jiné přátelskost a nápomocnost místních obyvatel.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu“.

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám