Hlavní obsah

Zima vydrží jen do soboty, v pondělí bude opět až 13 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní charakter počasí, který alespoň do vyšších poloh vrátilo sněžení posledních dní, vydrží pouze do soboty. V neděli by měl přes naše území přecházet frontální systém, který opět dostane denní maxima k 10 stupňům, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 6. 2. 2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V minulých dnech připadlo na horách až půl metru sněhu, což nepochybně potěšilo lyžaře i provozovatele areálů. Jestliže v úterý a ve středu znepříjemňoval pobyt venku silný vítr, ve čtvrtek by se již měl uklidnit. Převládat bude polojasno až oblačno s teplotami mezi 1 a 5 stupni. Občasné slabé sněžení se objeví pouze v horských oblastech na severu území.

V pátek ráno klesnou teploty v Čechách na 0 až –4 stupně, na východě by mělo být mezi 3 a –1 stupněm. Přes den bude převládat polojasno až oblačno, na severu ojediněle s přeháňkami. Přes den se teploty dostanou na 2 až 6 stupňů.

Počasí v Evropě šílí: Léto ve Francii, záplavy v Německu, bouře v Rakousku

Evropa

V sobotu bude převládat počasí s minimem oblačnosti, ráno místy s mrznoucími mlhami a minimy mezi –2 až –6 stupni. Přes den se teploty dostanou na 2 až 6 stupňů,” uvedla Honsová.

Charakter počasí se změní v neděli v souvislosti s přechodem frontálního systému spojeného s tlakovou níží, která bude mít svůj střed nad Skandinávií. Ráno teploty zůstanou mezi –2 až –6 stupni a zpočátku bude polojasno až oblačno.

Postupně však bude od západu přibývat oblačnost, přidá se déšť a začne zesilovat vítr. Nejvyšší teploty v Čechách vystoupají na 6 až 10 stupňů, na Moravě a ve Slezsku na 4 až 8.

V pondělí by již měla převládat zatažená obloha s deštěm. Ranní minima zůstanou mezi 8 a 4 stupni a přes den se teplota vyšplhá na 9 až 13 stupňů. Modely navíc slibují silný vítr, který by měl i v nížinách dosahovat v nárazech rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

V úterý a ve středu bude pokračovat počasí s velkou oblačností a občasnými přeháňkami, které budou v polohách nad 800 metrů sněhové. Ráno rtuť teploměru klesne na 3 až –1 stupeň, přes den bude kolísat mezi 4 a 8 stupni. I nadále bude foukat čerstvý vítr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám