Hlavní obsah

Třetí mrazivá noc v řadě, zima přepisovala rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se ve středu probudila do dalšího mrazivého rána. Nejchladněji bylo podobně jako v pondělí a v úterý na Šumavě, kde na Kvildě meteorologové naměřili –18,2 stupně Celsia. Na Jizerce v Jizerských horách klesla teplota na –15,6 stupně Celsia.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Teploty ve dvou metrech ve středu ráno

Článek

V Českých Budějovicích bylo ve středu rábo minus 7,6 stupně, což znamená překonání teplotního rekordu pro tento den z roku 1962, řekl Daniel Maňhal z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

„Hodnota z Českých Budějovic je zajímavější než ta ze Šumavy. Minus 18 stupňů není pro Šumavu v březnu z dlouhodobého hlediska nic výjimečného,” řekl Maňhal. Dodal, že dosavadní minium v Českých Budějovicích pro 25. březen z roku 1962 bylo minus 7,1 stupně Celsia.

Rekordy zaznamenaly i stanice na severu republiky. Nový rekord má Česká Lípa, kde bylo –9 stupňů a předchozí minimum z roku 2013 bylo překonané o 1,5 stupně. V Ústeckém kraji mají nový rekord na čtyřech stanicích a v Tušimicích s minus 5,8 stupně vyrovnaly rekord z roku 2013. Rekordní hodnoty z tohoto roku byly dnes překonané i v Kopistech na Mostecku, Ústí – Vaňově a Varnsdorfu. Ještě déle odolával rekord v Doksanech na Litoměřicku, kde bylo dnes v noci minus deset stupňů. Předchozí minimum, minus 9,7 stupně, bylo z roku 1958.

Podle předpovědi meteorologů se na víkend oteplí. Příliv studeného vzduchu do střední Evropy totiž bude slábnout. Odpolední teploty by se ve středu měly pohybovat od 4 do 8 stupňů, ve čtvrtek se již dostanou na 8 až 12 stupňů Celsia.

„Ale po neděli by se měly mrazy ještě vrátit,” upozornil Maňhal.

Na Šumavě opět ráno teploty klesly k -20 stupňům

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám