Hlavní obsah

Předčasné jaro bere zpátečku. Rána budou mrazivá, na horách nasněží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po velmi teplém víkendu, kdy například v Klatovech naměřili rekordních 18,2 stupně, se v nadcházejícím týdnu opět ochladí. Ranní teploty budou padat pod bod mrazu, převládat bude velká oblačnost a srážky budou ve vyšších polohách sněhové. Oteplí se opět o víkendu. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 17. 2. 2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V pondělí se Česko probudilo do velmi teplého rána, nejtepleji bylo v Plzni, kde naměřili v 06:00 hodin 13,2 stupně, Praha Kbely hlásí 9,4 stupně a Churáňov 7,9 stupně Celsia.

„Teplé jihozápadní proudění ukončí vlnící se studená fronta, první srážky už jsou v Krušných horách. Z jarního víkendu se tak vrátíme do předjaří. Na horách a postupně v polohách nad 600 metrů začne sněžit. Další víkend ale bude zase jarní s teplotami přes 10 stupňů,“ uvedla k výhledu počasí na tento týden Honsová.

Teplo v únoru. Počasí přepisuje rekordy

Počasí

V pondělí budou nejvyšší teploty mezi 11 až 15 stupni kulminovat v Čechách už dopoledne, na Moravě a ve Slezsku až odpoledne. Poté se začne ochlazovat. Postupně bude oblačno až zataženo, od západu s deštěm nebo přeháňkami. „Na Moravu a do Slezska se srážky dostanou až ve večerních hodinách,“ uvedla meteoroložka s tím, že sněhové srážky budou až v polohách nad 1100 metrů.

V úterý do Česka pronikne chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu, převládat bude proměnlivá, zpočátku dne převážně velká oblačnost. Místy se objeví dešťové přeháňky, které budou v Čechách od 600 metrů sněhové, na Moravě a ve Slezsku bude sněžit až od 800 metrů. Ranní teploty klesnou na 6 až 2 stupně, odpolední vystoupí v Čechách na 4 až 8 stupňů, na Moravě a ve Slezsku na 6 až 10 stupňů Celsia. Během dne bude foukat čerstvý vítr.

Ve středu ráno klesnou teploty na 2 až –2, takže je nutné dát si pozor na náledí. Odpoledne vystoupí na 3 až 7 stupně, na jižní Moravě až na 9 stupňů. V souvislosti s přechodem dalšího frontálního systému bude oblačno až zataženo, na většině území se budou vyskytovat přeháňky, které budou v polohách nad 600 metrů sněhové. Na horách na severu by mělo sněžit vydatněji. Foukat bude čerstvý vítr, takže se na horách mohou tvořit sněhové jazyky.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Auto jede z Božího Daru směrem na Klínovec. Ilustrační foto

Ve čtvrtek bude oblačno, přechodně může být i polojasno, v nížinách ojediněle s dešťovými přeháňkami. Hranice sněžení bude na západě území ve výšce 500 metrů, na východě to bude 600 metrů. Ranní teploty klesnou na 1 až –3 stupně, odpolední vyšplhají na 3 až 7 stupňů.

O víkendu se oteplí

V pátek se očekává velká oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami, hranice sněžení bude v 500 metrech. Ranní teploty budou opět mezi 2 až –2 stupni, takže opět bude hrozit náledí. Maxima se budou stále držet mezi 3 až 7 stupni Cesia.

Víkend by měl propršet. V sobotu by mělo být zataženo na většině území s deštěm nebo přeháňkami. Ráno se ochladí na 3 až –1, odpoledne už se ale oteplí na 7 až 11 stupňů. Také v neděli bude oblačno až zataženo, opět s deštěm nebo přeháňkami. Ráno už budou teploty nad bodem mrazu, a to mezi 6 až 2 stupni, odpoledne vystoupí na 8 až 12 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám